Kosovo: Reagiranja na optužnice

PODIZANJE optužnice protiv četvorice kosovskih Albanaca, bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, koji se terete za počinjene ratne zločine tijekom rata na Kosovu protiv albanskog i srpskog stanovništva izazvalo je različita reagiranja na Kosovu.

Trojica optuženih uhićena su na Kosovu dok se četvrti, Fatmir Limaj, sam predao u inozemstvu. Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Michael Steiner je izjavio kako je ohrabren izjavama Limaja da se spreman predati haaškom sudu. ´To je dobra naznaka i dostojanstven put za ispunjenje obveza prema Haagu´, rekao je Steiner izražavajući svoje zadovoljstvo takvim razvojem događaja.

I predsjednik Kosova Ibrahim Rugova izjavio je kako su kosovske institucije spremne surađivati sa sudom za ratne zločine. On je izrazio svoje uvjerenje da će uhićenici biti oslobođeni ako se dokaže njihova nedužnost.

Jakup Krasniqi, visoki dužnosnik Demokratske partije Kosova, ministar u vladi Kosova i bivši glasnogovornik OVK izjavio je da su optužbe protiv bivših pripadnika OVK izazvale uznemirenost i začuđenost.

Bajram Kosumi iz Alijanse za budućnost Kosova i član predsjedništva Skupštine Kosova izrazio je svoje uvjerenje da će međunarodno pravo pobijediti. ´Mi vjerujemo ICTY-u ali istodobno držimo da je Fatmir Lima osloboditelj, heroj i da nije zločinac´, naglasio je Kosumi.

Fatmir Limaj i trojica bivših pripadnika OVK su optuženi za protuzakonita uhićenja, mučenja i ubojstva albanskih i srpskih civila u zatvoru Lapušnik u središnjem Kosovu tijekom rata.

Pročitajte više