Kosovo tvrdi da je osiguralo podršku većine zemalja UN-a protiv srpske deklaracije



KOSOVSKI ministar vanjskih poslova Skender Hiseni izjavio je da je Kosovo osiguralo podršku "nekoliko desetaka“ zemalja članica Ujedinjenih naroda protiv rezolucije Srbije o Kosovu.

Hiseni je izjavio da su aktivnosti poduzete uz pomoć i suradnju pet utjecajnih zapadnih država donijele prve rezultate koji će, kako je rekao, "Srbiji donijeti poraz u još jednoj bici za Kosovo". Hiseni je na sjednici Vlade Kosova kazao da su sve akcije protiv glasanja za nacrt rezolucije Srbije u UN kosovske institucije provodile u koordinaciji sa zemljama "Kvinte", odnosno SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, prenose danas srpski mediji.
 
Hiseni: Mnogo zemalja nam je obećalo da će se suprotstaviti srpskoj rezoluciji

Kosovski ministar nije precizirao pojedinosti aktivnosti koje su poduzete, pozivajući se na "diplomatsku diskreciju", no dodaje kako je "mnogo zemalja obećalo da će glasati protiv ovog nacrta rezolucije" i da će se suprotstaviti srpskom nacrtu rezolucije.

"Također će se suprotstaviti i srpskoj inicijativi za kritiku Međunarodnog suda, jer je srpski nacrt rezolucije, koji je Beograd podnio na usvajanje, nedopustiva kritika najvišeg pravosudnog organa na svijetu, najvišeg pravosudnog organa u okviru Ujedinjenih naroda" rekao je Hiseni.

U isto vrijeme, i Beograd vodi diplomatsku bitku za osvajanje što većeg broja glasova zemalja članica UN-a kako bi "progurao" rezoluciju o Kosovu, kojom se nastoji poništiti odluka Međunarodnog suda u Haagu o pravnoj legitimnosti proglašenja neovisnosti Kosova. Srbija je sve do jučer tvrdila da ima najmanje 50-ak zemalja na svojoj strani, te da se još vodi borba za 30-ak neodlučnih zemalja koje se još nisu opredijelile i nisu precizirale hoće li glasati za ili protiv rezolucije.

Pročitajte više