Kosovo žali za Rugovom

Kosovo u nedjelju žali za preminulim predsjednikom Ibrahimom Rugovom, a neprekidne kolone građana od ranog jutra slijevaju se prema njegovoj rezidenciji u naselju Velanija u Prištini kako bi odali počast i izrazili sućut obitelji pokojnog predsjednika, njegovim suradnicima i prijateljima. L

Po želji njegove obitelji, predsjednik Rugova bit će pokopan u četvrtan na gradskom groblju u Prištini, petog dana žalosti na Kosovu.

Predsjednik Skupštine Kosova Nexhat Daci rekao je novinarima da su mnoge vodeće svjetske ličnosti već potvrdile dolazak na pogreb kosovskoga predsjednika.

U povodu smrti predsjednika Rugove, Skupština Kosova održala je komemorativnu sjednicu. Minutom šutnje zastupnici i visoki predstavnici kosovskih i međunarodnih institucija odali su počast preminulom predsjedniku.

Predsjednik parlamenta Daci je govoreći o životu i djelu pokojnog predsjednika Rugove istaknuo kako je on izgradio temelje europske budućnosti Kosova.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu, Soren Jessen-Petersen rekao je da je Kosovo izgubilo velikog lidera koji je svoj život posvetio stvaranju slobodnog Kosova. "To je vizija čija realizacija ostaje u rukama svih vas, kosovskih političkih čelnika čije će jedinstvo i predanost misiji predsjednika Rugove biti od vitalnog značenja sljedećih mjeseci", poručio je Jessen-Petersen.

Predsjedništvo Demokratskoga saveza Kosova (DSK) održalo je u nedjelju komemorativnu sjednicu u povodu Rugovine smrti na kojoj se govorilo i o ulozi ove najveće političke stranke kosovskih Albanaca poslije smrti Ibrahima Rugove, jednog od osnivača i čelnika ove stranke od 1989. godine sve do veljače prošle godine.

Komemorativnu sjednicu u povodu Rugovine smrti održala je u nedjelju i kosovska Akademija znanosti i umjetnosti čiji je član Rugova bio od 1996. godine.

Predsjednik Akademije Rexhep Ismaili naglasio je kako je Rugova "od čovjeka koji se bori protiv režima evoluirao prema ideji o punoj neovisnosti i nacionalnom ujedinjenju u sklopu velikih europskih ujedinjenja".

Rugovina smrt stigla je u delikatnom trenutku za dalju sudbinu Kosova, u "fazi početka prave neovisnosti, za što se on zalagao cijelog života", istaknuo je Ismaili.

Dužnost predsjednika Kosova na temelju Ustavnog okvira Kosova treba preuzeti predsjednik Skupštine Kosova Nexhat Daci, ali nakon što to odobri Civilna misija Un-a na Kosovu.

(Hina) xbb ysd

Pročitajte više