Kosovska predsjednica: Imamo dokaze. Naredba je stigla direktno od Vučića

Foto: EPA

KOSOVSKA predsjednica Vjosa Osmani izjavila je za CNN kako je Kosovo napadnuto. Pozvala je međunarodnu zajednicu da uvede sankcije Srbiji kako se ne bi ponovila aneksija po uzoru na Krim. Osmani je razgovarala s CNN-ovom novinarkom Christiane Amanpour samo dan nakon što je intervju dao srpski predsjednik Aleksandar Vučić, prenosi Nova.rs.

Osmani nije komentirala zahtjeve Beograda o uspostavi Zajednice srpskih općina. Rekla je da Kosovo nema potvrdu o povlačenju Vojske Srbije s administrativne linije. "Radimo zajedno sa saveznicima na dobivanju potvrde o povlačenju. Veoma je bitno da se podvuče kako se Kosovo suočava s do sada neviđenim sigurnosnim izazovom, odnosno agresijom", poručila je. 

"Imali smo jasan akt agresije od susjeda. Provele su ga paravojne formacije. Ta agresija je pripremana, s ciljem aneksije po uzoru na Krim", naglasila je, dodajući da je Kosovo sa saveznicima uspjelo spriječiti provedbu srpskog plana. Optužila je Srbiju da namjerava dodatno destabilizirati Kosovo kako bi omogućila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da otvori novi front u Europi.

Traži izručenje Radoičića

"Nećemo to dozvoliti. Treba taj pokušaj zaustaviti sankcioniranjem Srbije. Ako ne bude bilo sankcija, Srbija će biti ohrabrena da dalje nastavi s nasiljem, i to ne samo prema Kosovu već i drugima u regiji", uvjerena je. Tvrdi da Kosovo ima dokaze koji potvrđuju povezanost Srbije s događajima u Banjskoj.

"Imamo jasne videodokaze o obuci unutar Srbije, i to u organizaciji srpske vojske. Oružje koje smo zaplijenili nije oružje koje mogu dobiti obični građani, već samo vojska", rekla je. Osmani je zatražila da Srbija izruči Milana Radoičića i druge koji su sudjelovali u nasilju u Banjskoj.

Najavila je da će Kosovo objaviti dokaze o "direktnoj naredbi koja je došla od Vučića". Upitana hoće li Kosovo formirati Zajednicu srpskih općina, na čemu inzistira međunarodna zajednica, Osmani je ponovila da je Kosovo napadnuto i žrtva agresije.

"Prvo želimo da Radoičić i drugi budu izručeni Kosovu. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo, Srbija to neće učiniti. U dijalogu postoji samo jedna konstruktivna strana, a to je Kosovo, koje je primijenilo 99 posto svih svojih obaveza", rekla je. Podsjetila je da se Srbija 2013. obavezala na raspuštanje paralelnih struktura na Kosovu, ali događaji u Banjskoj pokazuje da ih je samo ojačala.
 

Pročitajte više

 

Pročitajte više