Kosovski čelnici osudili eksplozije čiji je cilj bila destabilizacija stanja

Kosovski politički čelnici u nedjelju su osudili tri eksplozije koje su u subotu navečer potresle središte Prištine ocjenjujući da im je cilj bila destabilizacija Kosova i odgađanje neovisnosti.

U eksplozijama osim materijalne štete nije bilo žrtava, ali bi svaka eskalacija nasilja mogla ugroziti nade većinskog albanskog stanovništva u pozitivnu ocjenu izaslanika UN-a Kaia Eidea koji u svom izvješću treba dati ocjenu o tome da li je Kosovo postiglo dovoljno stabilnosti i demokratskih standarda od 1999. godine kako bi se otvorili pregovori o rješenju budućeg statusa.

"Ovakvi opasni postupci imaju za cilj destabilizaciju Kosova. Dogodile su se u trenutku u kojem se očekuje pozitivna ocjena napretka na Kosovu koja će otvoriti put za priznavanje neovisnosti", rekao je kosovski predsjednik Ibrahim Rugova.

Prva sinoćnja eksplozija prouzročila je oštećenje tri vozila UN-a ispred glavnog sjedišta te organizacije u Prištini, druga je oštetila zgradu kupovnog centra nasuprot zgrade OESS-a, a treća je prouzročila manju štetu na zgradi vlade Kosova.

Kosovski premijer Bajram Kosumi također je povezao eksplozije s Eideovim izvješćem koje bi trebalo biti dovršeno u rujnu.

"Čini se da postoje snage koje žele umanjiti napredak koji su postigle naše institucije", rekao je Kosumi izrazivši uvjerenje da, unatoč takvom incidentu, ništa neće zaustaviti kosovski narod na putu do ostvarenja njihovih ciljeva.

Civilni upravitelj UN-a Soren Jessen-Petersen također je oštro osudio vinovnike tri napada eksplozivnim napravama, priopćio je UNMIK.

"Takvim akcijama, za koje znam da nemaju podršku naroda Kosova, neće biti dopušteno da naruše demokratski proces na Kosovu", kazao je Jessen-Petersen i izrazio olakšanje činjenicom da nitko nije ozlijeđen u incidentima.

(Hina) xbb ysd

Pročitajte više