Koštunica: Srbija ne bira između Rusije ili EU

SRPSKI premijer Vojislav Koštunica rekao je kako su tvrdnje da će se Srbija samoizolirati ukoliko ne popusti Europskoj uniji, "budalaština" jer bi po istoj logici Norveška, kada se ne referendumu izjasnila protiv ulaska u EU, glasala za samoizolaciju.

Koštunica je također rekao kako Srbija ne želi prekid suradnje s EU, već da poput Švicarske ili Norveške, ne bude članica Unije dok se ne riješe međusobni sporovi.

Koštunica je ponovio kritike na račun bivših koalicijskih partnera iz Demokratske stranke i G17 plus čije je priče o samoizolaciji ocijenio "najprljavijom propagandom".

"Nema izolacije i mogućnosti da Srbija bude izložena sankcijama. Nema ni samoizolacije jer nijedna država to nikada nije učinila", kazao je Koštunica.

"Stvari se dramatiziraju i prikazuju kao izbor ili-ili, da možemo birati između Rusije i Zapada. To je besmislica, to ili-ili je stvar najgrublje i najgore propagande", rekao je Koštunica.

"Članstvo u EU će doći za mnogo, mnogo godina"

Srpski premijer smatra kako Srbija ne bi trebala potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU, sve dok Bruxelles ne odgovori priznaje li Srbiju u njenim postojećim granicama.

"Zalažem se da vodimo spor s njima. Da ne ratujemo, već da se sporimo. Ako vodite spor onda možete računati na to da druga strana u jednom trenutku povuče svoju odluku i da ponovo započnu pregovori", rekao je Koštunica.

"Što se tiče članstva u EU, ono će doći za mnogo, mnogo godina i zato iskoristimo vrijeme da raspravimo ove stvari. Mi možemo surađivati s EU dok se ove stvari ne riješe, kao što neke druge zemlje to rade", rekao je Koštunica

Osvrnuo se i na raspisivanje izvanrednih izbora za koje kaže kako "ih nije diktirao nitko izvana", niti specijalni predstavnik UN-a za Kosovo Maarti Ahtisari, niti EU. Rekao je kako su izbori raspisani zato što je Srbiji, nakon jednostrano proglašene neovisnosti Kosova, bila potrebna stabilna vlada koja ima jedinstvenu politiku prema Kosovu.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više