Koštunica: Suradnja s Den Haagom složenija u SCG nego u Hrvatskoj

PITANJE suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu u Srbiji i Crnoj Gori je "mnogo teže i složenije pitanje nego u Hrvatskoj" te je za daljnju suradnju Srbije i Den Haaga "neophodan veći stupanj političke suglasnosti nego što ga je dosad bilo, kao i dvosmjernost u suradnji", izjavio je srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

"Ta dvosmjernost u suradnji podrazumijeva i da jedan broj optuženih za koje je ova država jamčila može biti na slobodi do početka suđenja. U svemu tome se Srbiji i Crnoj Gori nije izašlo u susret. Hrvatskoj jest", kazao je srbijanski premijer u intervjuu beogradskom tjedniku "Vreme" od četvrtka.

Koštunica je najavio vrlo skoro formiranje novog Savjeta za suradnju s Haaškom sudom te konstatirao da se "ne surađujući s Den Haagom država zaista nalazi na putu samoizolacije".

"Danas je jasnije više nego ikad da nikakav značajniji pomak neće biti moguć na europskom putu SCG bez suradnje s Haaškim tribunalom. Ma što mi mislili o međunarodnoj pravdi, o haaškoj pravdi, to je sasvim svejedno. To je postala gola, objektivna činjenica", rekao je srbijanski premijer dodajući da je tome tako "ma što mislili o haaškoj statistici koja upućuje na to da se najveći broj Srba koji su bili na najvišim položajima u državi i vojsci nalazi u pritvoru u Sheveningenu". Jednostavno, napretka neće biti i rješenja će morati biti nađena u jednoj ozbiljnoj suradnji i komunikaciji s Den Haagom, Bruxellesom i Washingtonom, rekao je Koštunica istaknuvši da "svatko zna da izbori nisu pravi trenutak za to". Prema njegovim riječima, suradnja različitih službi "dosad nije dala rezultata, nije uputila niti na jednu čvršću činjenicu na to gdje se nalazi Ratko Mladić".

Pročitajte više