Koštuničina stranka odbacuje optužbe vlade Srbije

DEMOKRATSKA stranka Srbije Vojislava Koštunice odbacila je u petak izrečene tvrdnje predstavnika vlade Srbije da je ta stranka predvodila blok patriotskih snaga koji je odgovoran za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića 12. ožujka.

"Ne sporeći nijednog trenutka svoju stvarno demokratsku i nacionalnu orijentaciju, DSS otvoreno ukazuje javnosti da je sada sasvim očito da se izvanredno stanje, umjesto za stvarni obračun sa svim vidovima organiziranog kriminala, koristi za obračun s najjačom političkom strankom u Srbiji", kaže se u priopćenju te stranke, te ističe da su u zatvorima pritvorenicima zabranjeni posjeti rodbine i odvjetnika upravo stoga da bi "vladin glasnogovornik sebi prigrabio ulogu jedinog izvora informiranja o tome što tko, tobože, govori u istrazi".

"Tako se najprije izmisli da je netko od zatvorenih nešto rekao, da bi se potom, na temelju te neistine, gradila dalja iskonstruirana verzija i na osnovu nje zatvarali politički protivnici", kaže se u priopćenju objavljenom nakon što je u petak u vladi Srbije rečeno da "istraga potvrđuje da je okruženje posljednjeg jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunice bilo dugo i do grla umiješano u prljave operacije Crvenih beretki".

"Ovo je politički progon i pokušaj mog uklanjanja s javne političke scene", izjavio je Radiju B92 Gradimir Nalić, bivši Koštuničin savjetnik za ljudska prava, kojeg je vlada Srbije optužila da je održavao veze s Jedinicom za specijalne operacije tzv. Crvenim beretkama.

Prije nekoliko dana uhapšeni su Koštuničini suradnici Rade Bulatović, njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost i Aleksandar Tomić, bivši načelnik Službe sigurnosti Vojske Jugoslavije. Oni su osumnjičeni da su se često, u organizaciji Borislava Mikelića, viđali s Miloradom Lukovićem Legijom, bivšim zapovjednikom Crvenih beretki i prvoosumnjičenim za ubojstvo premijera Đinđića, a sam Tomić je - prema tvrdnjama policije - priznao da se jednom sreo i s Dušanom Spasojevićem Šiptarom (ubijenim prije desetak dana u policijskoj akciji), jer mu je, navodno, ovaj htio pokloniti mobilni telefon "nokia 7650" u znak zahvalnosti za "uspješno hapšenje onog američkog špijuna (Momčila) Perišića".

Pročitajte više