Kovač: Ako je netko u životu pokazao da je borac protiv korupcije, to je Tomislav Karamarko

Foto: FAH

DANAS je u HRT-ovom Studiju 4 gostovao međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, koji se osvrnuo na pregovore između HDZ-a i MOST-a te na niz drugih aktualnih tema.

"Klima pregovora je jako pozitivna i konstruktivna. Iznesen je prijedlog ustroja Vlade, reakcije su pozitivne, bilo je i izlaganje o tome kako efikasnije upravljati agencijama, zavodima i strukturama koje ovisne o Vladi RH.

MOST sada ima Nacionalno vijeće, očekujemo poslijepodne njihov odgovor i mišljenje, njihove ideje o našem prijedlogu ustroja Vlade. Reakcije na prijedlog holdinga su pozitivne, ali ne može to preko noći, to je vrlo ozbiljno, to bi trajalo godinu dana, ako ne i duže".

Petrov za početak želi zadržati trenutačni ustroj Vlade

"Danas se očekuje reakcija MOST-a na naš prijedlog o smanjenju broja ministarstava. Ideja Bože Petrova je da se sadašnji ustroj Vlade zadrži bar na početku, da se trenutačno ne smanjuje njihov broj. U 14 sati je nastavak pregovora", kazao je Kovač, a osvrnuo se i na polemike oko toga tko će preuzeti čelništvo nad Ministarstvom unutarnjih poslova.

"To će biti dogovor između nas i kolega iz MOST-a, to su normalne stvari. Oni su jasno rekli koja ministarstva žele dobiti na neki način i popuniti ljudima za koje smatraju da su kvalitetni. Mi ćemo vidjeti što će biti. Normalno je da svaka strana ima svoje ideje i ambicije, na kraju ćemo vidjeti kako će sve to skupa izgledati. O imenima se još razgovaralo nije, ali imena cirkuliraju, odluka o imenima ipak još nije bilo, prvo je na redu broj ministarstava", dodaje.


Kovač se osvrnuo i na izjavu Nikole Grmoje o tome da je Božo Petrov praćen.

Karamarko - borac protiv korupcije i kriminala

"Ako je Grmoja kao glasnogovornik MOST-a to rekao, onda valjda ima informacije, vidjet ćemo koje su to.

Odnos između HDZ-a i MOST-a je vrlo kvalitetan, odnos na relaciji Karamarko-Petrov je vrlo pozitivan. Postoji povjerenje, nastavljamo graditi to međusobno povjerenje. To će potrajati, kao i u životu, ali ja sam optimist. Ako je netko u HDZ-u u svom radnom vijeku pokazao da je borac protiv korupcije i kriminala, onda je to Tomislav Karamarko, kao ministar MUP-a i na čelu policije".

Kovač se osvrnuo na 18. siječnja kao rok za formiranje Vlade.

"Dobro je imati rokove, to je pozitivan rok, motivira nas da posao dovršimo, optimisti smo da ćemo dotad završiti posao. Tada je sjednica Sabora, kada bi trebala biti predstavljena Vlada. Mandatar Orešković je cijelo vrijeme uključen u proces, održava sastanke svakodnevne s Karamarkom i Petrovom, o imenima, o programima Vlade. Uključen je u proces.

Upoznao sam ga već, prošli tjedan nakon konstituiranja Sabora bili smo na kratkom druženju. Vrlo je motiviran i ambiciozan, želi u Hrvatskoj napraviti pomak, da stvari budu bolje. Zahvalni smo što je prihvatio dužnost. Od njega očekujem da vrati i poveća ugled Hrvatske na planu financija i gospodarstva".

Biti u Vladi je dar i čast


"Ne mogu govoriti o tome tko će ući u Vladu od naših, na kraju pregovora ćemo znati. Neki ljudi će imati čast dobiti mjesto u Vladi, to je dar, vremenski ograničen, da možete služiti općem dobru. To je i velika obveza.

Izjava Darinka Kosora da je za taj novac biti ministar križ je pozitivna, on je mislio pozitivno, svi oni koji će imati čast ući u Vladu moraju znati da to nije nikakvo bogaćenje, nego žrtva".

Svi mi koji smo se borili u kampanji da dobijemo šansu promijeniti Hrvatsku, spremni smo podnijeti tu žrtvu ulaska u Vladu", kazao je Kovač odgovarajući na pitanje bi li prihvatio biti novi hrvatski šef diplomacije.

Pročitajte više