Kovačević: Hrvatska ne smije pristati na ucjene da može u EU ako izruči Gotovinu

HKDU smatra da Hrvatska ne smije pristati na izručenje Haagu generala Ante Gotovine kao "ucjenu" za ulazak u EU, koju je, kako ocjenjuju, jučer izrekla glavna haška tužiteljica Carla del Ponte nakon posjeta hrvatskoj Vladi.

"Haška tužiteljica traži glavu Ante Gotovine ucjenjujući Hrvatsku s njezinim ulaskom u EU, na što hrvatska vlast i država ne smiju pristati", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HKDU-a Anto Kovačević.

"Hrvatska ne smije pristati na ucjene da u EU ulazi u prugastoj zatvorskoj pidžami preko Haške tamnice, jer automatizmom može ući u EU kao i ostale zemlje po civilizacijskoj, političkoj i gospodarskoj osnovi", kazao je.

Skandaloznim je ocijenio da Carla del Ponte izjednačuje generala Gotovinu, koji je branio i obranio Hrvatsku, s ratnim zločincima Karađićem i Mladićem koji su ubijali po Hrvatskoj.

"Haška tužiteljica želi Gotovinu jer na svojoj listi osumnjičenika iz Hrvatske nema više osobe takvoga profila, a kako bi nakon njegove osude mogla Hrvatsku optužiti za genocid i etničko čišćenje", rekao je Kovačević.

Najavio je da će se HKDU zauzeti za ponovno otvaranje saborske rasprave o suradnji s Haškim sudom, te za promjene Ustavnog zakona o suradnji s tim sudom.

Stoga se, dodao je, protivi izručenju Gotovine i osuđuje vlast "koja je otvorila lov na Gotovinu, a time i na Domovinski rat".

Kovačević je rekao da se HKDU na idućim izborima spreman ujediniti samo sa "stvarnim hrvatskim državotvornim strankama", kojima smatra HDZ, HSP, HB, HIP i HČSP, jer, drži, bez državotvorne koalicije neće biti uspjeha Hrvatske.

Izrazio je uvjerenje da će njegova stranka biti zastupljena u Saboru i u njegovom idućem sazivu.

Ostavku zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge pod sumnjom u kršenje zakona Kovačević smatra još jednim predizbornim trikom vlasti kako bi stvorila bolju sliku o sebi pred biračima.

"Bez radikalne revizije privatizacije i kažnjavanja nezakonja Hrvatska će i dalje biti carstvo korupcije i kriminala i neće biti pravna država", rekao je predsjednik HKDU-a.

Pročitajte više