Kraćenje dana u Haagu: Generali slikaju, mole i sviraju u crkvenom bendu - spremaju se na turneju

FRA IVICA JURIŠIĆ, duhovnik devetorice hrvatskih državljana koji se nalaze u haškom pritvoru - generala Ante Gotovine, Slobodana Praljaka, Ivana Čermaka, Milivoja Petkovića i Mladena Markača te bivših dužnosnika HVO-a i snaga Herceg Bosne Jadranka Prlića, Valentina Ćorića, Brune Stojića i Berislava Pušića, ispričao je kako generali krate svoje uzničke dane - mole, slušaju i čitaju Božju riječ te sviraju u bendu pjevajući crkvene pjesme. Od ranije je poznato kako se general Ante Gotovina u pritvoru posvetio i slikanju, a fra Jurišić je otkrio kako Gotovina trenutno slika portret hrvatskog blaženika Ivana Merza.

"Među hrvatskim generalima koji su u haškom pritvoru najomiljenija je pjesma `Kriste u tvoje ime`, a posebno stih `Uskrsli Kriste, tebi vjerujemo mi da i naš Uskrs jednom mora svanuti`. Dva puta mjesečno, petkom, u improviziranoj zatvorskoj kapelici s njima devetoricom slavim Svetu misu, i to pjevanu. Zbog toga se znaju i šaliti te reći da su oni vjerojatno jedini koji i iza rešetaka pjevaju. Kako nam pjevanje uz pratnju gitare Valentina Ćorića, glazbeno najtalentiranijeg, te sintesajzera za kojim je Jadranko Prlić izvrsno ide, odlučili smo da ćemo, ako haški proces dobro završi, osnovati bend i zbor s kojim bismo išli na turneje po Hrvatskoj, BiH i svijetu. Nedostaje još bubnjar. Svi su manje-više pokušavali uhvatiti ritam na bubnjevima, a mislim da je Gotovina najviše zagrijan", rekao je za Večernji list fra Jurišić, jedini hrvatski svećenik u Nizozemskoj i voditelj Hrvatske katoličke misije u toj zemlji.

"Kad sam u početku odlazio k njima, imao sam tremu i na neki način strah, ali s vremenom sam se s njima toliko zbližio da sam sada sa svima prijatelj. Iznimno sam sretan što im mogu prenositi Božju riječ i ohrabrenje, a s druge strane, mogu reći da mi je njihova sudbina i način na koji je podnose ohrabrenje za rad u svijetu i zemlji gdje su Crkva i Bog u kutu i gdje nije popularno biti vjernik", naveo je fra Jurišić, dodajući kako ga haški pritvorenici često obraduju i kulinarskim specijalitetima. Kao najbolji kuhari su na glasu Čermak i Petković.

Pročitajte više