Kraj istrage u BiH: Dječak koji se bacio s osmog kata nije bio fizički ni seksualno zlostavljan

Screenshot: YouTube

GLAVNA tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalida Burzić danas je objavila rezultate istrage o smrti dječaka Mahira Rakovca, na osnovu koje je ustanovljeno da dječak koji je izvršio samoubojstvo skočivši s osmog kata zgrade nije bio fizički ni seksualno zlostavljan, javlja klix.ba.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo posljednja tri mjeseca istraživali su okolnosti smrti dječaka Mahira Rakovca.

Podsjetmo, neposredno nakon tragedije roditelji Alisa Mahmutović i Dubravko Lovrenović javno su kazali kako je Mahir bio žrtva teškog vršnjačkog nasilja te da je zlostavljan u Međunarodnoj osnovnoj školi na Ilidži.

Dvije tužiteljice obrađivale su ovaj slučaj, a tijekom istrage saslušano je ukupno 120 svjedoka te izvršeno nekoliko vještačenja. Također je sakupljen veliki broj službenih zabilješki i izvještaja.  Saslušani su svi svjedoci koji su mogli imati bilo kakve informacije o tragičnoj smrti dječaka.

Glavna tužiteljica Dalida Burzić rekla je kako dječakov mobitel nije funkcionirao pet dana prije njegove smrti. Također je rekla kako dječak nije silovan te da nitko nije mogao potvrditi da je bio prisutan takvom činu. Tragovi nasilja nisu pronašeni ni na drugim dijelovima tijela, već su konstatirane povrede koje su uzrok pada. Majka se školi obraćala uglavnom u vezi ocjena, a ne povodom prijava nasilja.

Nisu pronađeni dokazi za vršnjačko nasilje

Burzić je rekla i da Mahir nije komunicirao s Internacionalnom školom nakon što je prešao u drugu školu te da nikada nije pribavljen snimak s diktafona koji je spominjao dječakov očuh Dubravko Lovrenović.


Također je analizirano 7.795 video zapisa iz spomenute škole, pri čemu nijedan nije ukazivao na vršnjačko nasilje. Utvrđeno je tek da su korišteni pogrdni nadimci među djecom.

Slijedom navedenog, nakon samoubojstva Mahira Rakovca, očuhu Dubravku Lovrenoviću obratio se dječak koji je svojim svjedočenjem doveo u sumnju uzroke smrti dječaka. Na temelju toga Lovrenović je iznio dokaze, no Tužilaštvo KS ističe da nijedan dokaz ne potvrđuje da je nad dječakom izvršeno seksualno ili nasilje fizičke prirode.

Podsjetimo, tragedija malenog Mahira Rakovca potaknula je žučne rasprave o vršnjačkom nasilju, a u brojnim gradovima BiH održane su protestne šetnje kako bi se ukazalo na problem vršnjačkog nasilja u školama.

Pročitajte više