Kraj snježnog kaosa: Od sljedećeg tjedna temperature rastu i za 25 stupnjeva!

SNIJEG je noćas pao u većini Hrvatske, a u nekim dijelovima potpuno paralizirao promet. Najviše snijega palo je u Zavižanu, gdje ga je napadalo čak 60 centimetara. U Plitvicama ima 48 centimetara, a u Gospiću 41 centimetar snijega. No, nisu ostali pošteđeni ni tradicionalno topliji krajevi. Više od 10 centimetara snijega ima u Rijeci, dok u Istri debljina snježnog pokrivača doseže i 20 centimetara!

Istru je zahvatilo snažno nevrijeme s vjetrom i snijegom tijekom kojega je do jutra palo dvadesetak centimetara snijega. Usprkos brzoj reakciji službe za održavanje cesta, promet u većini istarskih gradova još ne funkcionira, piše istarski portal regionalexpress.

U Rijeci je noćas napadalo čak devet centimetara snijega i paraliziralo grad. Prometnice nisu očišćene, a javni prijevoz odvija se otežano.

Od sljedećeg tjedna temperatura viša za 25 stupnjeva!

Međutim, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju drastično poboljšanje vremenskih uvjeta za sljedeći tjedan. Već sutra će doći do razvedravanja, a mjestimice će i zasjati sunce, dok se u ponedjeljak očekuje znatnije zatopljenje.

Sredinom tjedna tako možemo očekivati promjenjivo oblačno vrijeme s kišom kojeg će pratiti temperature do plus deset stupnjeva. Za neke će to biti pravi temperaturni šok jer će u samo par dana temperatura narasti za čak 25 stupnjeva. Krajem tjedna možemo se nadati i suncu.

Nevrijeme uzelo i prvu ljudsku žrtvu

Snijeg je danas uzeo i svoju prvu ljudsku žrtvu. Na Kornatima je stradao 55-godišnji ribar iz Šibenika, čije je tijelo pronađeno oko 12:30 sati. Nesretni je ribar jutros oko 8 sati nestao na moru, a tijelo je nekoliko sati kasnije pronađeno kraj otoka Smokovica Vela.

Hrabri je ribar jutros skočio u more kako bi pokuša raspetljati užad koja se zapetljala u propeleru brodice na kojoj je ribario. Na brodici je u tom trenutku bio njegov prijatelj, ujedno i vlasnik broda tipa Calafuria. Brodicu je zbog jakog juga odnio vjetar, a ribaru koji je skočio u more odmah se izgubio trag.

Zagrebačka zimska služba: "Ne možemo uloviti svaku pahulju"

Budući da je i Zagreb zameten snijegom te da snježna mećava i dalje traje, djelatnika Zimske službe Zagrebačkog holdinga upitali smo kako to da su prometnice poput Horvaćanske ceste i Avenije Većeslava Holjevca u Zagrebu još pod snježnim pokrivačem. Odgovorio je da Zimska služba daje sve od sebe te da djelatnici "ne mogu uloviti svaku pahulju".

"Najviše pažnje u čišćenju posvećuje se prometnicama 1. prioriteta, odnosno avenijama i najprometnijim cestama, cestama kojima prolazi javni gradski prijevoz i prilazima bolnica. ", rekao je za Index.

Djelatnici Zagrebparkinga s lopatom u ruci, nema naplate parkiranja

Zagrebparking je danas objavio da neće naplaćivati parkiranje zbog neočišćenog snijega na parkiralištima. Djelatnici koji inače naplaćuju kazne tako su danas završili s lopatom u ruci čisteći snijeg.

Kolaps tramvajskog prometa

ZET je priopćio da snijeg usporava promet i stvara poteškoće u redovitosti javnog gradskog prijevoza.

Tramvajske linije 4, 5, 7, 11 i 12, zbog puknuća žice gornjeg voda su od 7 sati skraćene do Maksimira, a putnike se do Dubrave prevozi autobusima.

Neke autobusne linije voze skraćeno, a autobusna linija Mihaljevac-Tomislavov dom, koja je bila u prekidu od 10 sati, ponovno prometuje od 11.15 sati.

U Zadru zbog nevremena poplavljena benzinska pumpa

Olujno nevrijeme praćeno grmljavinom te jakom ledenom kišom i tučom zahvatilo je jutros šire zadarsko područje.

Uslijed jakog nevremena, razina mora kod benzinske pumpe INA na Branimiru podigla se za oko jedan metar te doslovno poplavila cijelu pumpu jer je more doseglo do njihove kućice.

Snijeg i vjetar u većini Hrvatske

DHMZ izvještava da snijeg pada u kopnenim predjelima i na sjevernom Jadranu Hrvatske te u Lici i Gorskom kotaru gdje su mogući i snježni zapusi. U Dalmaciji također mjestimično pada snijeg, a ponegdje kiša.

Tijekom dana možemo očekivati umjeren sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu umjerenu i jaku buru, u Dalmaciji jugo u okretanju na jugozapadnjak, zatim i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura bit će od -9 do -4, u unutrašnjosti Dalmacije i na sjevernom Jadranu od -2 do 4, a na srednjem i južnom između 5 i 10 °C.

Kolaps u prometu, zatvorene brojne prometnice

HAK izvještava da je zbog zimskih uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocesti A 6 Rijeka - Zagreb gdje je na dionici Delnice - Kikovica zabranjen promet za teretna vozila teža od 3,5 tone, natkrivena vozila, autobuse, motocikle i vozila sa kamp prikolicama, A 7 Rupa - Diračje, A2 Zaprešić-Krapina, na Istarskom ipsilonu te na državnim cestama kroz Liku i Gorski kotar.

Zbog snijega i bure prekinut je promet D8 između Novog Vinodolskog i Karlobaga te na D 23 Žuta Lokva-Senj. Zbog jake bure dionicom Jadranske magistrale (D 8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabranjen je promet za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle). Krčkim mostom smiju prometovati samo osobna vozila.

Posebice oprezno zbog snijega treba voziti autocestom A 1 između Maslenice i tunela Mala Kapela, a brzina je ograničena na 40 km/h. D 54 Maslenica-Obrovac smiju prometovati samo osobna vozila. Diljem Jadrana blokiran je i trajektni promet.

Nagibni vlak zapeo u snijegu, putnici žedni i gladni satima čekaju pomoć

Nagibni vlak koji je jutros oko 8 sati krenuo prema Zagrebu u kojem je trebao biti u 14 sati, još nije stigao. Vlak je zapeo u snijegu prvo u Gračacu, a iz snijega su se uspjeli izvući tek oko 19 sati. Tamo su putnici 4 sata čekali pomoć dok po njih nije stigao motorni vlak pomoću kojeg je njihov put trajao tek 20 minuta, javlja HRT. Ponovno su zapeli kod Medaka. U vlaku je 40-ak putnika, među kojima su stariji i djeca.

"Nemamo grijanje, gladni smo, žedni smo, umorni, iscrpljeni, a osoblje ne odgovara ni na što. Sve što kaže se ispostavi da nakon 10 minuta stvarno nije došla pomoć. Pala je noć, i ne znamo, dok je bio dan nekako smo mislili 'ajde izaći ćemo iz toga, a sad kad je pala noć ne znamo više što da radimo. Kad smo pitali strojovođu da nam upali grijanje, rekao je, pa znate nemamo goriva kad dođe pomoć nećemo onda se više moći pomaknut bez toga", opisala je telefonski situaciju jedna od putnica.

Zbog snijega nestajalo i struje

Snježne su mećave u nekim dijelovima Hrvatske izazvale i veće poteškoće od prometnog kolapsa, poput nestanka struje. Područje Premature bez struje je bilo gotovo cijelu noć, nakon što je došlo do kvara na HEP-ovoj trafostanici. Problema sa strujom ima i područje Drniša i to zbog brojnih kvarova na dalekovodima koje je mećava izazvala.

Pročitajte više