Krali građevinske strojeve po Njemačkoj pa ih švercali u Hrvatsku i prodavali

Foto: 123.rf

JEDNA skupina kriminalaca po cijeloj je Njemačkoj krala građevinske strojeve i dopremala ih preko Slovenije u Hrvatsku. Odatle su prodavani po cijelom svijetu, prenosi DW.

"U međuvremenu su potpuno razjašnjeni putovi djelovanja bande", pišu novine Märkische Allgemeine, kojima je pojedinosti o slučaju ispripovijedao detektiv Hagen Stamm iz privatne detektivske agencije Incognito.

Banda je djelovala iz južne Njemačke. Tamošnja policija još prati moguće sudionike u kriminalnoj organizaciji.

"Šteta koju je banda napravila utajama i krađama, po navodima agencije Incognito, iznosi od tri do pet milijuna eura. Radilo se o deset bagera i mnoštvu drugih građevinskih strojeva. Ukupno su slične skupine kriminalaca po navodima ove agencije u Njemačkoj prouzročile štetu od oko 50 milijuna eura", piše Märkische Allgemeine.

Kriminalci su na ime neke poznate tvrtke mobilnim telefonom iznajmljivali građevinske strojeve ili ih krali, prebacivali ih u Sloveniju, a zatim u Hrvatsku. Uz pomoć GPS sustava, kojim su zaštićeni brojni građevinski strojevi, četiri građevinska stroja otkrivena su nedavno u Hrvatskoj. Kriminalci su očito znali za zaštitu GPS sustavom i odmah su ga uklanjali sa strojeva, ali očito nisu znali da su neki strojevi bili zaštićeni s više GPS odašiljača.

Prema navodima detektivske agencije Incognito, očito ima još kriminalnih bandi koje kradu građevinske strojeve, pri čemu koriste dva postupka.

"Bagere ili kradu, što se najčešće događa subotom u noći, ili kriminalci iznajme bager što im pruža puno više vremena za pripremu cijele transakcije", piše Märkische Allgemeine.

Pročitajte više