Kraljevičko brodogradilište potpisalo ugovor za gradnju dvaju tankera

KRALJEVIČKO brodogradilište i tvrtke Asphalt (Bay of Biscay) Ltd. i Asphalt (Irish sea) Ltd., koje je osnovala američka tvrtka Sargeant Marine inc., danas su potpisali ugovor o gradnji dvaju tankera.

Rok predaje prvog broda je lipanj a drugog prosinac 2005. Riječ je o tankerima za prijevoz asfalta, ali i drugih sličnih tereta kao što su bitumen i katran. Dugi su po 108,5 i široki 18,6 metara, a najveća im je brzina 13,4 čvorova, a nosivost od po 9200 tona, priopćeno je iz brodogradilišta.

Teretni prostor je podijeljen uzdužnim i poprječnim pregradama na osam tankova. Teret se prevozi na temperaturi od 250 stupnjeva Celzijusovih te su tankovi toplinski izolirani. Potpalublje je opremljeno i dvama kotlovima s termalnim uljem te serpentinama u tankovima za grijanje tereta.

Brodogradilište "Kraljevica" već gradi dva ista broda za te tvrtke.

Naručitelj Sargeant Marine inc. s Floride jedan je od najjačih svjetskih operatera za prijevoz asfalta i vlasnik je ili ima u najmu 15 brodova.

S danas ugovorenim novogradnjama kraljevičko brodoogradilište ima devet brodova u knjizi narudžaba te će osim sadašnjih 500 biti otvorena mogućnost zapošljavanja još određena broja proizvodnih radnika.

Pročitajte više