Kraljevska filharmonija iz Londona i maestro Daniele Gatti u Dubrovniku

KRALJEVSKA Filharmonija (Royal Philharmonic Orchestra) iz Londona pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice, maestra Daniele Gattija održat će koncert u sklopu Festivala komorne glazbe Julian Rachlin & Friends, na svečanosti zatvaranja, 16. rujna na Boškovićevoj poljani.

Uz orkestar Filharmonije nastupit će vrhunski svjetski izvođači i međunarodno poznata imena komorne glazbe kao što su Julian Rachlin (violina), Mischa Maisky (čelo) i Itamar Golan (klavir), izvodeći djela Ludwig van Beethovena (Coriolan Ouverture op. 62, Concerto for Piano, Violin, Cello & Orchestra in C major op. 56, Symphony No. 4 in B flat major op. 60).

Ovo će ujedno biti i jedan od posljednjih koncerata Filharmonije kojim će maestro Gatti ravnati kao njezin umjetnički voditelj budući od jeseni, nakon 11 godina ravnanja orkestrom, postaje počasni šef-dirigent, a nasljeđuje ga Charles Dutoit.

Kraljevsku filharmoniju 1946. osnovao je Sir Thomas Beecham imajući viziju donošenja vrhunskih izvedbi najbolje glazbe publici u Ujedinjenom Kraljevstvu i u inozemstvu, uz neke od najvećih glazbenika današnjice. Filharmonijom su od njena osnutka do danas ravnali neki od najboljih svjetskih dirigenata, kao što su Rudolf Kempe, Antal Doráti, André Previn i Vladimir Ashkenazy, a od 1996. godine djeluje pod nadahnutim vodstvom maestra Danielea Gattija.

Kao međunarodni orkestar, Filharmonija je u proteklih 5 godina svirala u više od 30 zemalja, primjerice u Vatikanu za Papu Ivana Pavla II, te za kineskog predsjednika na Trgu Tiananmen u Pekingu. Na nedavnoj su turneji svirali u Egiptu - po prvi put, nastupivši s Leonardom Slatkinom u opernim kućama u Kairu i Aleksandriji, kao i u Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj. Rabeći glazbu kao snažnu motivacijsku silu, Filharmonija radi u raznolikim zajednicama, provodeći projekte za mlade beskućnike, klubove mladih, mlade na uvjetnoj kazni, škole i obitelji. RPO intenzivno snima za sve veće diskografske kuće, sa čak 8 nosača zvuka na top-listama u protekloj godini. Orkestar ima vlastitu diskografsku etiketu koja uključuje i popularnu seriju nosača zvuka Here Come The Classics, koji odražavaju svestranost Filharmonijinog repertoara, od popularne glazbe za orkestar i zborove do filmskih klasika i glazbe iz mjuzikla.

Maestro Daniele Gatti glazbeni je ravnatelj Kraljevske filharmonije od 1996. Tijekom radnog vijeka ravnao je nekim od najboljih svjetskih orkestara i redovan je gost-dirigent Bečke filharmonije, orkestra Royal Concertgebouw iz Amsterdama, Dresdenske Staatskapelle, Minhenske filharmonije, Francuskog nacionalnog orkestra, Orkestra La Scale, Njujorške filharmonije, Bostonskog simfonijskog orkestra i Čikaškog simfonijskog orkestra. Blisko surađuje s Bečkom državnom operom, gdje će ravnati novim produkcijama, primjerice Verdijevim Macbethom u sezoni 2009./10, a njegov je povratak u milansku Scalu, u siječnju s Wagnerovim Lohengrinom, od strane publike i kritike dočekan s oduševljenjem. Sezonu 2007./08. započet će koncertnim ciklusom i ravnanjem s Bečkom filharmonijom. Gatti će u ožujku 2008. ponovno ravnati Bostonskim simfoničarima, a 2009. Čikaškim simfonijskim orkestrom te Njujorškom filharmonijom. Daniele Gatti snimio je nekoliko nosača zvuka za etiketu Red Seal diskografske kuće BMG/RCA.

Priča o Festivalu Julian Rachlin & Friends započinje 2000. godine kad je maestro Julian Rachlin prvi puta nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Maestro Rachlin tada se na prvi pogled zaljubio u Dubrovnik i u svojim mislima stvorio ideju o ljetnom glazbenom Festivalu u ovome gradu. Prvi Festival komorne glazbe pod nazivom "Julian Rachlin i prijatelji" održan je već sljedeće, 2001. godine. Maestro Rachlin pozvao je svoje prijatelje, a svi su bili očarali Dubrovnikom podjednako kao i on.

Danas, nakon sedam godina, kao gosti Festivala u Dubrovnik još uvijek dolaze neki od najpoznatijih svjetskih glazbenika - violončelist Mischa Maisky, pijanist Itamar Golan, violinistica Janine Jansen i mnogi drugi. Jedinstvenost ovog glazbenog događaja ali i mjesta na kojem se održava najbolje opisuju riječi samog maestra Rachlina, koji kaže "Nikad nigdje nisam imao koncerte kao u Kneževom Dvoru i ovaj Festival u Dubrovniku predstavlja neobičan spoj umjetnosti i prijateljstva i rijetko viđenu sinergiju...".

U proteklom šestogodišnjem razdoblju Festival Julian Rachlin i Prijatelji postao je nezaobilazan glazbeno kulturni događaj na mapi Europe. Od ove godine (2007.) organizaciju Festivala preuzela je agencija Dubrovnik PartneR inicirajući formiranje Ustanove u kulturi "Festival Julian Rachlin i prijatelji".

Ovogodišnji Festival komorne glazbe Julian Rachlin & Friends održava se od 5. do 16. rujna u Dubrovniku. Koncert Kraljevske filharmonije pod ravnanjem maestra Gattija održat će se 16. rujna u 22 sata na Boškovićevoj poljani u povijesnoj gradskoj jezgri Dubrovnika.

Festivalska blagajna započinje sa radom u nedjelju 26. rujna 2007. godine u palači Ranjina, preko puta Kneževa dvora u Dubrovniku. Radno vrijeme blagajne je do 10 do 22 sata. Ulaznice za koncert Kraljevske filharmonije u Dubrovniku puštene su u on-line prodaju. Više informacija potražite ovdje.

Pročitajte više