Kraljevske otpremnine u splitskom Vodovodu: Financijskoj direktorici otkaz i 293 tisuća kuna

Foto: Google Maps

U SPLITSKOM Vodovodu i kanalizaciji stimulativnim otpremninama pomlađuju kadar. Islužena radna snaga odlazi prije vremena uz bogatije otpremnine, a na njihova radna mjesta dolaze mladi zaposlenici koji poslodavca puno manje koštaju. Sve u skladu s kolektivnim ugovorom i odlukama direktora.

U posljednje tri godine čak 44 radnika iskoristilo je ovaj benefit te se zahvalilo na dosadašnjem radu u Vodovodu. Među njima je i financijska direktorica Milena Luković kojoj je ViK isplatio čak 293 tisuća kuna. To je bilo značajno više od prosjeka, a njena otpremnina kao jedina završila je i na Nadzornom odboru tvrtke. Sve se zbivalo koncem prošle godine uoči smjene SDP-ovog direktora Zdravka Mulića bivšim SDP-ovcem Dragom Davidovićem.

"Direktor je mogao potpisati i bez Nadzornog odbora"

Luković smatra da nije bilo nikakve potrebe da se njezin slučaj posebno razmatra pred Nadzornim odborom.

"U Vodovodu sam provela 40 godina i bila sam izuzetno vrijedna. Direktor je donio odluku prije kraja mandata pa je htio to iznijeti na Nadzornom odboru premda je mogao glatko potpisati i bez njihovog znanja", kazala nam je Luković.

U Upravi ViK-a nije se moglo doznati koliko je isplaćeno radnicima koji su uzeli stimulativne otpremnine, jer podatke mogu jedino objaviti uz suglasnost istih tih radnika. Luković nije ništa tajila.

"Dobila sam 293 tisuća kuna. Imala sam visoku plaću od 16 tisuća kuna. Uredno sam zaslužila mirovinu i otpremninu. Tu je sve po zakonu. Najobičniji radnik ne dobije ispod 180 tisuća kuna", kazala nam je Luković.

Istaknula je kako je uvijek bila van politike i da joj je jedini kriterij bio da može raditi po zakonu.

Zaštita za radnike pred penziju, plaća ostaje ista bez obzira na radno mjesto

Zdravko Mulić kaže da je slučaj stavio pred Nadzorni odbor jer Luković nije ispunjavala kriterij minimalno dvije godine do penzije. Njoj je preostalo godinu dana.

"Uzeo sam u obzir njezine zasluge, provela je cijeli radni vijek u Vodovodu. Ovakve otpremnine koristili su mahom radnici sa 61 i 62 godine života. Isplaćene su im veće otpremnine nakon što se utvrdilo da više nisu sposobni za svoja radna mjesta. Izračunali smo da nam se tako više isplati, poduzeće bi isplatilo otpremninu u prvoj godini, a dobilo mladog radnika koji značajno manje košta", kazao nam je Mulić. 

Direktor Drago Davidović upozorio nas je na još jedan detalj.

"Po Kolektivnom ugovoru radnici su zaštićeni, i to muškarci nakon 60, a žene nakon 55 godina. Bez obzira na koje ih radno mjesto rasporedite, morate im zadržati plaću", kazao nam je Davidović.

U slučaju nesposobnosti za daljnje obavljanje radnih zadaća, i direktoricu su mogli preseliti na neko manje zahtjevno mjesto, ali uz istu plaću. Stoga su zaključili da je isplativije platiti masnu otpremninu pa onda "uštedjeti" na plaćama koje bi joj isplatili do redovne mirovine.

Upravo to se i dogodilo Luković. U listopadu prošle godine dobila je osobno uvjetovani otkaz jer nije više bila u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze zbog zdravstvenih razloga. Kolektivnim ugovorom određeno je, pak, da radnik kojem je radni odnos prestao zbog poslovno ili osobno uvjetovanog otkaza ima pravo na veću otpremninu, što se utvrđuje posebnom odlukom poslodavca.

Dobar model

Mulić kaže da je samo nastavio praksu koju je imao njegov prethodnik iz doba Željka Keruma Antonijo Kardum, koji je nakon njegovog dolaska u tvrtku raspoređen na mjesto zamjenika, a sada će, nakon odlaska Luković, preuzeti i njene poslove.

"Uštedjeli smo, ja sada radim oba posla za istu plaću", komentirao je Kardum.

"To je dobar model, primili smo veliki broj mladih ljudi, riješili se ljudi koji nisu više mogli obavljati svoj posao, a bili su zaštićeni i njihove plaće su morale biti zadržane. Podmađivanje je vrlo bitno, posebno u nekim sektorima. Kod kolegice se radilo o nešto većem iznosu pa smo to izbalansirali na način da zamjenik Kardum preuzme njene poslove, a Vodovod neće šest mjeseci ili godinu dana popuniti to radno mjesto", kazao nam je Mulić.

Istaknuo je kako je Vodovod posljednjih godina izuzetno likvidan. 

"Uspjeli smo riješiti porezni dug od 57 milijuna kuna, dignuti naplatu na 98 posto, zadržali smo nisku cijenu vode i po prvi put u povijesti dobili bezrezervno mišljenje revizije", pohvalio se Mulić.

 

Pročitajte više