Kraljevstvo Eswatini zatvara škole nakon prosvjeda mladih

Foto: EPA

KRALJEVSTVO ESWATINI, posljednja apsolutna monarhija u Africi, suočeno s novim valom prosvjeda mladih protiv vlade, najavilo je u subotu da odmah zatvara škole "na neodređeno vrijeme". 

Školarci i gimnazijalci male siromašne južnoafričke zemlje, koja se nekada zvala Swaziland, tjednima mirno prosvjeduju i bojkotiraju nastavu jer traže odlazak režima i besplatno školovanje. 

Vojska i policija su ovog tjedna raspoređeni u školama i nekoliko je učenika uhićeno, rekli su prodemokratski aktivisti. 

Policijski sat

Zemlju je potresao prethodni val prosvjeda protiv režima u lipnju, koji su organizirali civilno društvo i oporba u dva najveća grada, Manziniju i Mbabaneu.

Kraljevstvo je tada proglasilo policijski sat i rasporedilo vojsku, ugasilo internet kako bi suzbilo pokret protiv monarhije, što je osudila međunarodna zajednica. 

Relativni mir vladao je u subotu zemljom s 1.3 milijuna stanovnika, javlja agencija France Presse. 

Kralj optužio prodemokratske prosvjednike

Kralj Mswati III. optužio je prodemokratske prosvjednike da djecu lišavaju nastave okupljajući ih na prosvjedu i uredbom zatvorio sve škole. 

U kraljevstvu Eswatini kralj imenuje ministre, kontrolira parlament i političke stranke već blizu 50 godina.

Mswati III. je okrunjen 1986., kada je imao 18 godina. Ima 15 supruga i više od 25 djece, a kritiziraju ga zbog apsolutizma i raskošnog života dok dvije trećine stanovništva žive ispod praga siromaštva. 

Pročitajte više