KRALJICA ELIZABETA II DOPUTOVALA U POSJET NJEMAČKOJ

Britanska kraljica Elizabeta II. počela je u utorak trodnevni državni posjet Njemačkoj kojime želi pridonijeti jačanju poslijeratne pomirbe između dviju zemalja.

Po dolasku u Berlin britansku kraljicu i njezina supruga Philipa dočekao je predsjednik Horst Koehler koji joj je poklonio minijaturnu porculansku figuru u obliku Brandenburških vrata, rad poznate njemačke tvornice porculana Koenigliche Porzellan Manufaktur.

Britanski veleposlanik u Njemačkoj Sir Peter Torry izjavio je kako je ovaj državni posjet prilika za slavljenje anglo-njemačkog prijateljstva, a prema pisanju britanskog tiska druga važna tema posjeta je zaštita okoliša.

Kraljca će u srijedu u Berlinu otvoriti konferenciju pod nazivom "Klimatske pomjene: Suočimo se s izazovom zajedno".

Mediji nagađaju o mogućoj isprici kraljice zbog bombardiranja njemačkih gradova 1945. u kojima su osim američkih sudjelovali i britanskih zrakoplovi. U dvodnevnom anglo-američkom bombardiranju Dresdena u veljači 1945. poginulo je između 25.000 i 45.000 ljudi, među kojima mnogo civila izbjeglica. Tada je uništeno više od 80 posto grada, među kojima i poznata Frauenkirche.

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više