Kramarić: grad ne može sam riješiti problem s komarcima

Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić na današnjoj je konferenciji za novinare izjavio da osječka Gradska uprava ne može sama riješiti problem s komarcima jer nije dovoljno tretirati ih samo u gradu i okolici, nego i u svim lokalnim jedinicama, za što novac treba osigurati i Osječkobaranjska županija i država.

Svjesni da su komarci velik problem Osijeka, danas ćemo poslati pismo ministru zdravstva, u kojemu tražimo da se Republika Hrvatska uključi u rješavanje najvećeg osječkog zdravstvenog problema - najezde komaraca, rekao je, dodajući kako u pismu piše da zasad nema epidemije, ali se pitaju "što će biti u takvom slučaju".

S napomenom da je Osijek jedina jedinica lokalne samouprave u Slavoniji i Baranji koja iz svojeg proračuna izdvaja novac za organiziranu borbu protiv komaraca, u pismu se među ostalim upozorava da "skupo uništavanje komaraca na teritoriju grada Osijeka potpuno gubi učinkovitost jer se na tretiranom području pojavljuju novi komarci iz okolnih netretiranih područja već u roku od 12 do 24 sata".

Zato je jedino rješenje, piše Kramarić u pismu koje je dao novinarima, da Vlada i Osječko-baranjska županija financijski i stručno pomognu svim malim jedinicama lokalne samouprave u ugroženim područjima u provedbi "sveobuhvatnog tretmama za ovu godinu odmah, a za iduće godine razradom programa koji bi imao svoje mjesto u proračunu Republike Hrvatske".

Gradonačelnik je zamjerio novinarima što o tom problemu "ne pišu objektivno, nego za sve okrivljuju grad koji je za ovu godinu osigurao osam milijuna kuna za tretiranje komaraca i istraživačke projekte".

Dr. Enrih Merdić, voditelj Službe za monitoring pri Odjelu za biologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku, koji za Osijek provodi istraživanja, opovrgnuo je medijske optužbe da su komarci izmaknuli znanstvenoj kontroli, ističući da je "larvicidni tretman s ledenim granulama" pokazao dobre rezultate. Nažalost, rekao je, tretiranje se ne provodi na cijelom području od 33.000 hektara, gdje je zapravo njihovo najveće leglo, među ostalim i u zaštićenom dijelu Kopačkog rita. Posljednjih dana ručno je tretirano oko 6000 hektara, a iz zrakoplova još 2000 hektara zelenog pojasa sjeverno od Osijeka.

Na upit što se uskoro može očekivati kad je riječ o najezdi komaraca, odgovorio je da će se tretiranje nastaviti, no komaraca će i dalje biti.

Osječki zeleni u jučerašnjem su priopćenju za javnost istaknuli da su komarci, nažalost, izmaknuli kontroli jer "Merdićeva istraživačka ekipa to promatra isključivo kroz prizmu znanstvenih istraživanja". Voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda postavlja pitanje što će biti ako se zbog dosad nezapamćene najezde komaraca pojavi zdravstveni problem. "Nitko nema pravo zabranjivati tretiranje komaraca i larvi u Kopačkome ritu, pa čak i u ZOO rezervatu ako je svima jasno da je zbog toga ugroženo zdravlje ljudi", izjavila je za Hinu, dodajući da će Ministarstvu kulture poslati pismo sa zahtjevom da se "preispita rad donedavno glavnog zagovarača protiv tretiranja komaraca u Kopačkome ritu Tibora Mikuške iz Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita, koji je više vremena proveo u borbi da Kopački rit postane Nacionalnim parkom, nego što je radio na njegovoj zaštiti od komaraca, mogućeg izvora nove epidemije".

Upravitelj Hrvatskih šuma Šumarije iz Tikveša Darko Cvijić izjavio je za Hinu kako "ni najstariji lugari i šumski radnici ne pamte takvu najezdu komaraca, zbog čega su otežani uvjeti rada u šumi", a ugrožene su i životinje.

(Hina) xvsik ydd

Pročitajte više