Kranjska pčela i hrvatska i slovenska autohtona vrsta

VODEĆI slovenski stručnjak za pčelarstvo dr. Janko Božič izjavio je da je kranjska pčela autohtona i u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji. "Riječ je o vrsti koja je autohtona na cijelom području Balkana, osim u Grčkoj i većem dijelu Makedonije", objasnio je Božič. U tom kontekstu Božič je naglasio da su zahtjevi za priznanjem kranjske pčele kao autohtone hrvatske vrste "blesavi". On je naglasio da bi Slovenija trebala iskoristiti to da je Slovenija izvorna zemlja imenovanja i opisa kranjske pčele.

Božičev intervju za slovenski Dnevnik je nastavak priče o kranjskoj pčeli (kranjskoj čebeli) koju je započeo predsjednik Slovenske pučke stranke Radovan Žerjav koji je tražio prosvjed službene Ljubljane jer je Hrvatska u pristupnoj dokumentaciji kranjsku pčelu navela kao svoju autohtonu vrstu. "To je spretna politička izjava kojom se nastoji ugoditi nacionalistima", rekao je Božič.

Slovenski je stručnjak savjetovao da bi bilo pametnije zaštititi kranjsku pčelu od miješanja s drugim podvrstama, umjesto političkih prepucavanja i lošeg gospodarenja prirodom.

Žerjav ne da čebelu!

Ipak, pčelar i biolog Janez Gregori, vanjski suradnik Prirodoslovnoga muzeja Slovenije je naglasio da je dvosmisleno u hrvatskoj pristupnoj dokumentaciji to što je apis mellifera carnica nazvana hrvatskom sivom pčelom. Međutim, njezino je kranjsko ime već zaštićeno u samom latinskom nazivu - Carniola, što je naziv za slovensku pokrajinu u Austro-Ugarskoj Monarhiji, rekao je.

Podsjetimo, Radovan Žerjav, čelnik Slovenske pučke stranke požalio se kako su im Hrvati nakon "prisvajanja Lipicanaca", ukrali slovensku pčelu odnosno "kranjsku čebelu".

"Hrvatska je u pristupnim pregovorima u dijelu koji se odnosi na poljoprivredu kao pregovaračko stajalište navela da je kranjska pčela njezina autohtona vrsta. Zaprepašten sam i bez riječi. Izgubili smo Lipicanca, zar ćemo izgubiti i pčelu?", zaprepašteno je pitao Žerjav.

Pročitajte više