KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Kreće cijepljenje AstraZenecom. Unatoč pobuni umirovljenika cijepit će se i stariji

Foto: Pixsell

DANAS u Hrvatskoj kreće cijepljenje cjepivom AstraZenece.

U distribuciju kreće 25.200 doza cjepiva od kojih je veći dio AstraZenecinog, 16.800 doza, a ostatak je Modernino cjepivo.

Cijepit će se stariji od 65 godina, kronični bolesnici, a nakon njih i svi drugi koji žele, vjerojatno tek na proljeće. 

Epidemiologinja Iva Pem Novosel iz HZJZ-a objasnila je da danas počinje distribucija prema Slavoniji i Dalmaciji, u srijedu u Istru i u centralnu Hrvatsku, a u petak u sjeverni dio Hrvatske. Količine cjepiva određene su proporcionalno broju stanovnika.  

"Nije određeno koji kronični bolesnici idu prvi, već jedna kronična bolest je kriterij za uvrštenje u prioritetnu skupinu. Stariji idu prvi, što stariji bi trebali biti među prvima, ali to ćemo prepustiti županijskim punktovima. Neće biti jedan model, postoje županijski stožeri i zavodi za javno zdravstvo. Njima se sve zainteresirane zdravstvene ustanove trebaju odrediti, inače će biti organizirano preko domova zdravlja. Ponegdje će biti dvorane kako bi se mogao cijepiti veliki broj ljudi", rekla je Pem Novosel.

Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine rekao je kako nemaju još sve informacije o procesu cijepljenja i da je to sve neujednačeno u različitim županijama.

Pem Novosel je rekla kako takve kritike nisu kolegijalne te da je važno da se cijepi što veći broj ljudi.

Pobuna umirovljenika

Najveće umirovljeničke udruge zatražile su da se AstraZenecinim cjepivom ne cijepe ljudi stariji od 65 godina. Isto je zatražila i Stranka umirovljenika. HSU apelira na Stožer civilne zaštite da "u ovoj teškoj situaciji pokažu bar malo poštovanja prema onima koji su im omogućili ugodan život i šalje im poruku da nemaju pravo prijetiti da ako se ne cijepimo ovim nepouzdanim cjepivom, pitanje je kada ćemo doći na red".

Predlažu kupnju drugog cjepiva koje postoji na tržištu dok se ne istraži djelovanje AstraZenece na osobe starije od 55 godina, čiji je broj u kliničkim ispitivanjima cjepiva bio nedovoljno zastupljen da bi se mogla potvrditi njegova sigurnost.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovaraju da u Hrvatskoj nije takva situacija da bi trebalo odgađati cijepljenje. 

"Već nakon prve doze, kroz tri tjedna razvije se učinkovitost, a kada se prime pune dvije doze, i to s onim maksimalnim razmakom od 12 tjedana, ta učinkovitost je čak oko 82%", rekla je Pem Novosel za HRT.

"Ne dozvolimo još jednu ugrozu već ugroženih građana RH i ne radimo pokusne kuniće od umirovljenika koji su prvi na redu za cijepljenje", stoji u priopćenju HSU-a koje potpisuje predsjednik Veselko Gabričević.

Niz zemalja neće cijepiti starije AstraZenecom, Hrvatska hoće

Podsjetimo, niz europskih zemalja objavio je kako starije neće cijepiti cjepivom britanskog proizvođača lijekova AstraZeneca koje je razvijeno u suradnji sa Sveučilištem Oxford. Među tim zemljama su Francuska, Njemačka, Italija, Švedska, Poljska, Španjolska, ali i Slovenija. 

Hrvatska je najviše naručila upravo tog cjepiva i njime, za razliku od mnogih zemalja, namjerava cijepiti i starije. 

Govoreći o onima koji su ipak donijeli odluku da se ne bi cijepili, Pem Novosel je ranije rekla da oni mogu čekati, ali da ih se mora upozoriti da će se "onda stvarno vjerojatno i načekati" s obzirom na to da je Moderna smanjila količine cjepiva, kao i Pfizer.

"Sljedećih tjedana tko se želi cijepiti, preporučujemo da se cijepe ovim cjepivom, a oni koji su stvarno odlučili drugačije, moraju čekati", kazala je.

Inače, Pem Novosel je ranije rekla kako početak cijepljenja svih dobnih skupina protiv koronavirusa, a ne samo prioritetnih skupina, možemo očekivati tek početkom proljeća.

Osim pitanja učinkovitosti AstraZenecinog cjepiva kad je riječ o cijepljenju starijih, AstraZeneca je jučer objavila da njihovo cjepivo ima bitno smanjenu učinkovitost protiv južnoafričkog soja.

 

AstraZeneca: Cjepivo nam ima bitno smanjenu učinkovitost protiv južnoafričkog soja

Studija južnoafričkog sveučilišta Witwatersrand i Sveučilišta Oxford pokazala je da cjepivo ima bitno smanjenu učinkovitost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti, prenio je list Financial Times.

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju znanstvenike su tzv. britanska, južnoafrička i brazilska koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

"U prvoj i drugoj fazi ovog malog ispitivanja rani podaci pokazuju ograničenu učinkovitost protiv blage bolesti, prije svega zbog južnoafričke varijante B.1.351", kazao je glasnogovornik AstraZenece upitan o izvješću Financial Timesa.

Prema listu, nijedan od više od 2000 sudionika ispitivanja nije hospitaliziran ili umro.

"Još ne možemo primjereno ocijeniti učinkovitost cjepiva protiv teškog oblika bolesti i hospitalizacija s obzirom na to da su ispitanici uglavnom mlade i zdrave odrasle osobe", kazao je glasnogovornik AstraZenece.

Tvrtka vjeruje da njezino cjepivo može štititi protiv teškog oblika bolesti jer je neutralizirajuća aktivnost antitijela jednaka drugim cjepivima protiv covida-19 koja su pokazala zaštitu protiv teškog oblika bolesti.

Ispitivanje koje je obuhvatilo 2026 osoba, od kojih je polovica činila kontrolnu skupinu, nije još recenzirano.

"Sveučilište Oxford i AstraZeneca počeli su prilagođavati cjepivo toj varijanti i brzo će proći klinički razvoj tako da bude najesen spremno za distribuciju", kazao je glasnogovornik AstraZenece.

U petak je Oxford objavio da cjepivo ima protiv britanske varijante sličnu učinkovitost kao i kod ranijih varijanti virusa.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više