Kreće gradnja trećeg traka autoceste od Zagreba prema Karlovcu?

Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

GODINAMA se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1 od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta, piše danas Jutarnji list.

Najavljen je na lokalnoj razini, u Skupštini Karlovačke županije, a od glasnogovornice Hrvatskih autocesta Kate Kuprešak dobili su i službenu potvrdu da će se za desetak dana učiniti prvi konkretni korak - HAC će raspisati natječaj za projektiranje prometnice, navodi dnevnik.

Nakon što se sagradi dionica od Zagreba do Karlovca, gradit će se i treći trak dionice - od Karlovca do Bosiljeva.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin rekla je da je za to uvelike zaslužan županijski vijećnik Dragutin Belavić (HSLS) jer su njegova dugogodišnja inicijativa i uzastopna pitanja inicirali sastanke s Upravom Hrvatskih autocesta, na posljednjem im je rečeno da počinje projektiranje trećeg traka i da se odmah potom planira produžetak te prometnice do čvora Bosiljevo 2, raskrižja putova prema jugu Hrvatske te prema Rijeci i Istri.

Razmatra se i gradnja novih izlaza s autoceste

Razmotrit će se i gradnja čvorova, odnosno novih izlaza s autoceste. Projekt bi obuhvatio rekonstrukciju dvaju najvažnijih i najvećih čvorova na dionici - Lučko i Karlovac - te gradnju izlaza Lišnica, čime bi izlaz na autocestu dobila Duga Resa (poslije izlaza Novigrad na Dobri i prije izlaza Bosiljevo 1), a gradio bi se i čvor Stupnik.

Karlovačka županica je najavila gradnju i manjeg čvora Stative te pozvala županijske vijećnike da "aktivno sudjeluju u javnoj raspravi" te da se "razrade idejna rješenja i za druge izlaze s autoceste". Čvorom Stative Karlovac bi imao dva izlaza s autoceste, zapadni i istočni.

Čvor Karlovac uz Lučko je najstariji u Hrvatskoj te odavno više ne može zadovoljiti prometne standarde koji su vrijedili prije pola stoljeća, piše Jutarnji list.

Pročitajte više

 

Pročitajte više