Vlada pokreće konzultacije s Europskom komisijom o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa

Foto: Hina

VLADA premijera Andreja Plenkovića na svojoj je prvoj sjednici zadužila Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da započne konzultacije s članicama Europske unije i Europskom komisijom oko zaštite interesa Hrvatske u Jadranskom moru, uključujući i mogućnost proglašenja i pune primjene isključivog gospodarskog pojasa.

MVEP, koji će raditi u koordinaciji s drugim nadležnim ministarstvima, ima maksimalno godinu dana da vladu izvijesti o rezultatima tih konzultacija.

Hrvatska je 2003. godine, u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora, proglasila Zaštićeni ekološkoribolovni pojas (ZERP), odnosno sadržaje isključivog gospodarskog pojasa koji se odnose na suverena prava istraživanja i iskorištavanja, očuvanja i gospodarenja živim prirodnim bogatstvima voda izvan granice teritorijalnog mora, te jurisdikciju glede znanstvenog istraživanja mora i zaštite i očuvanja morskog okoliša.

"Trenutno se ZERP primjenjuje na države koje nisu članice EU, međutim u kontekstu pripreme provedbe integrirane pomorske politike na Sredozemlju, EK je objavila studiju o koristima od upostava takvih zona ili pojasa i preporučila članicama da ih proglase i u tom je kontekstu naša intencija da se vode ovi razgovori", rekao je šef hrvatske diplomacije Davor Ivo Stier na sjednici vlade.

"Ministarstvo nakon okončanja konzultacija, a najkasnije u roku od godine dana, treba podnijeti izvješće o rezultatima, kako bi vlada donijela odluku uzevši u obzir sve gospodarske, političke i ekološke aspekte te odluke", dodao je ministar.

Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa bio je jedan od Mostovih uvjeta u koalicijskim pregovorima s HDZ-om, ali su se dvije strane tijekom razgovora usuglasile da je potrebno započeti proces koji bi uključio konzultacije i s drugim državama i s hrvatskim stručnjacima i s Europskom Komisijom o tome kada bi i u kojem trenutku bilo primjereno ispitati mogućnost da se proglasi isključivi gospodarski pojas.

Pročitajte više