378 milijuna kuna od državnog HBOR-a Agrokor je mogao dobiti i s dugovanjem prema državi

Foto:FaH

HRVATSKA banka za obnovu i razvoj (HBOR) početkom godine omogućila je tvrtkama Ivice Todorića povoljne kredite od 378 milijuna kuna, a čini se da su te tvrtke mogle doći do povoljnog aranžmana bez obzira na eventualni dug prema državi. 
 
Do državnih aranžmana može se doći bez obzira na dug prema državi
 
Riječ je, podsjetimo, o povoljnim kreditima preko državnog HBOR-a, a uvjeti su svakako povoljniji od onih koje bi dobili od komercijalnih banaka. Tako je Agrokorova Zvijezda dobila 10 milijuna eura, Ledo 5 milijuna eura, a PIK Vrbovec 20 milijuna eura kredita, i to po liniji programa Pripreme izvoza. Jamnici je pak odobreno 15 milijuna eura kredita po programu Izvoza - IBRD. 
 
No, pitanje je mogu li se koristiti državni krediti, odnosno krediti državnog HBOR-a, ako ste dužni državi. Iz HBOR-a tvrde da se i to može. 
 
Traži se dodatno obrazloženje
 
"Potvrda Porezne uprave o stanju obveza prema državi sastavni je dio dokumentacije koja se dostavlja uz zahtjev za kredit. Postojanje poreznog duga nije kriterij za odbijanje zahtjeva, ali u slučaju da postoji porezni dug, od klijenta se traži dodatno obrazloženje i način reguliranja porezne obveze", objašnjavaju nam iz HBOR-a, dodajući da se dogovara mogućnost ugovaranja reprograma duga ili obročne otplate s Poreznom upravom. 
 
Po dostavi dodatnih informacija, HBOR sagledava dovoljnost ukupnih novčanih tokova dužnika za podmirenje svih njegovih obveza te temeljem toga donosi odluku o odobrenju, odnosno nastavku obrade kreditnog zahtjeva ili njegovu odbijanju.
 
Na izravno pitanje jesu li Todorićeve tvrtke prošle dodatnu proceduru, iz HBOR-a su se ogradili, tvrdeći da je riječ o - bankarskoj tajni. 
 
Bankarska tajna
 
"Sukladno Zakonu o kreditnim institucijama, informacije o poslovnim odnosima s klijentima podliježu bankarskoj tajni te slijedom toga HBOR nije u mogućnosti pružati bilo kakve informacije bez pisane suglasnosti klijenta", stoji u odgovoru HBOR-a. 
 
Valja naglasiti da iako se HBOR poziva na praksu "svih ostalih banaka", oni ustvari i nisu banka u pravom smislu te riječi. Iako u svom nazivu ima pojam "banka", HBOR ne posluje po računovodstvenim pravilima kao i druge banke, točnije ne posluju s ciljem ostvarivanja dobiti te na kraju nisu podložni reviziji Hrvatske narodne banke, za razliku od svih ostalih banaka.
 
HBOR je razvojna i izvozna banka Republike Hrvatske koju je osnovala država 1992. godine, a cilj HBOR-a je poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva. 
 
Djelatnosti   HBOR-a  su   financiranje   obnove   i   razvitka   hrvatskog   gospodarstva, financiranje    infrastrukture,    poticanje    izvoza,    potpora    razvitku    malog    i    srednjeg poduzetništva, poticanje zaštite okoliša te osiguranje  izvoza  hrvatskih  roba  i  usluga  od netržišnih rizika. 

Pročitajte više