Krenuli na piće kod Macole i skoro poginuli: "Začula se nekakva buka, helikopter se srušio i prevrnuo dvaput"

TIJEKOM ranih poslijepodnevnih sati helikopter u kojem su se nalazile četiri osobe iz, zasad javnosti nepoznatih razloga, prisilno se spustio nedaleko od ulaza na autocestu A1 kod Prgometa u kaštelanskom zaleđu.

Pilot je, kako doznajemo, hrvatski državljanin. Tijekom leta došlo je do tehničkih problema s letjelicom koju je pilot prinudno spustio na šljunčano proširenje kraj naplatnih kućica. 

Helikopter se prevrnuo na bok

Na mjesto slijetanja helikoptera preventivno su stigli vatrogasci i Hitna pomoć. Kako doznajemo, nitko od četiri osobe iz helikoptera nije ozlijeđen, što je pravo čudo, s obzirom da je ateriranje bilo malo grublje. Helikopter se prilikom slijetanja prevrnuo na bok!

Nešto iza 18 sati, stiglo je i prvo izvješće o nesreći iz Ministarstva prometa. Potvrdili su da je letjelica nekontrolirano pala oko 15 sati. Navodi se kako je u pitanju helikopter Robinson R44 tvrtke Helimax.

"Kontrola zračne plovidbe je odmah po nestanku helikoptera s radarskog ekrana izvijestila Agenciju za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova, OKC MUP-a i Centar 112. Tri putnika i pilot nisu ozlijeđeni, nakon nesreće svi su sigurno napustili helikopter. Od posljedica udara došlo je do znatnog oštećenja na helikopteru. Nakon dojave, na mjesto nesreće odmah su došli Hitna i vatrogasna služba te policija koja osigurava mjesto nesreće do dolaska istražitelja za zrakoplovne nesreće. Očevid će se obaviti sutra, nakon čega će se rastaviti helikopter i otpremiti u hangar pod nadzorom radi daljnje ekspertize do utvrđivanja uzroka ove nesreće", naveli su u Ministarstvu prometa.

Jabuku spasila - harmonika!

Index je razgovorao s građevinskim poduzetnikom Tončem Kuriljem zvanim Jabuka koji je helikopterom krenuo na piće kod svog prijatelja Željka Oreškovića Macole, poznatog ugostitelja.

"Nismo ni poletjeli, kada se začula nekakva buka, helikopter se srušio i prevrnuo dvaput. Svi smo dobro, nikome se ništa nije dogodilo", kazao nam je Kurilj, kojeg smo sat vremena nakon nesreća zatekli kod Macole na piću.

Premda je najavio kako neće više u zrak, zvučao je kao da mu pad helikoptera niti malo nije poremetio dobro rasploženje. Kurilj nam je u razgovoru otkrio da je ispao iz letjelice, koja se na koncu naslonila na njega, ali mu je život spasila - harmonika.

Vlasnik helikoptera dobio prijavu jer ga je spustio nasred Bačvica

Interesantno je možda što je ovaj helikopter proteklog tjedna bio predmet interesa istražnih tijela.

Naime, vlasnik Helimaxa Vlaho Marić spustio ga je nasred Bačvica kako bi omogućio panoramski let sudionicima Svjetskog prvenstva u pušenju cigara pa su ga prijavili Agenciji za civilno zrakoplovstvo jer je sletio usred naseljenog područja, što je zabranjeno. Marić se bunio kako je imao sve potrebne dozvole i da ga razapinju bez veze. 

"Pitate me zbog čega je pao helikopter?! Ne znam!"

Večeras smo se uspjeli čuti s Marićem. "Ne znam zašto je helikopter pao. Čuo sam se s pilotom koji mi je kazao da su svi u redu", bio je vrlo štur vlasnik helikoptera, kojeg smo dobili u Barceloni. Vraća se u Zagreb za koji dan. Drži da će tada znati nešto više o nesreći.

"Čuo sam neke stvari, ali to zasad nije za iznošenje", kazao nam je Marić. Čudno je ipak da ne zna zbog čega se helikopter srušio.

Pročitajte više