Krešo Beljak preporučuje vam pet omiljenih knjiga

Foto: Index

PREDSJEDNIK HSS-a Krešo Beljak jedna je od najdinamičnijih pojava na domaćoj političkoj sceni, političar bez dlake na jeziku. Sudeći po izboru njegovih pet najdražih knjiga, to nije samo stvar njegova osobnog temperamenta, nego i proučavanja relevantne literature o politici.

Beljak je rođen 1971., završio je Prirodno-matematički fakultet u Zagrebu i trenutno se bavi transformacijom HSS-a iz stranke anakrone ideologije u suvremenu stranku izgrađenu na temelju tekovina emancipatorske politike Stjepana Radića.

U njegovom književnom izboru za Index može se naći pet iznimno zanimljivih naslova - od Miroslava Krleže do Machiavellija.

Umijeće ratovanja - Sun Tzu

Moje omiljeno štivo koje sam pročitao desetine puta, i cjelokupno i u fragmentima. Uostalom, knjiga je i pisana kao cjeloživotni priručnik za sve životne prilike i tako je i sam sve više doživljavam. Nekima je teška, nekima dosadna, nekima nerazumljiva. No, ipak mislim da predstavlja vrhunski splet odgovora za rješavanje svakodnevnih situacija i može biti vrlo korisna. Dodir s davno napisanim mudrostima Dalekog istoka, koje su tako dobro opisale životne šablone čovjeka i društva, da se doista čini da cijela ljudska civilizacija oduvijek živi po istoj, davno napravljenoj matrici.



Hrvatski bog Mars - Miroslav Krleža

Srednjoškolska lektira koja predstavlja upoznavanje s Krležom. Način da se kroz nekoliko odvojenih priča upozna legendarni književnik te da se čovjek pripremi na čitanje i razumijevanje ostatka njegovog književnog opusa. Lagana, zanimljiva, uvijek aktualna bez obzira na to što opisuje hrvatskog vojnika u dalekom, Prvom svjetskom ratu. Opis „prolijevanja krvi“ za neke više, malom čovjeku nepoznate i nezanimljive ciljeve,  nepravda i apsurd žrtvovanja za tuđi interes te utopijska nada da će „jednom biti bolje i drugačije“, čini djelo aktualnim i dan danas.



1984 - George Orwell

Kada sam je prvi put čitao, ova knjiga mi je predstavljala čistu utopiju odnosno odličan SF roman. No, kako vrijeme prolazi, knjiga „postaje“ sve ozbiljnija i zrelija te mi je svakim novim čitanjem priča sve realnija u odnosu na aktualna događanja u svijetu. Teoretičari zavjera bi rekli da je Orwell pogodio, a je li stvarno tako, pokazat će vrijeme. U svakom slučaju, iz godine u godinu je sve bolji u pogađanju i čitajući ga, teško je ne zapanjiti se njegovom lakoćom ispravnog „predviđanja“ budućnosti.



Vladar - Niccolo Machiavelli

Ovo djelo sam prvi put uzeo u ruke tek kad sam se počeo baviti politikom. I od tada se nalazi na vrhu popisa knjiga koje se čitaju kad se nema što drugo za raditi. Iako su se metode koje knjiga opisuje nešto promijenile, modeli i zakoni upravljanja su praktički ostali isti od srednjeg vijeka do danas. Mislim da bi se svatko tko se bavi politikom trebao svjesno dodatno educirati o poslu kojim se bavi, a nema boljeg početnog štiva od Machiavellija. 



Sicilijanac - Mario Puzzo

Knjiga koja je svojevrsni nastavak kultnog Kuma, istog autora po kojoj je snimljen legendarni film. Iako je film višestruko nadmašio popularnost knjige, ipak čitanje ostavlja dovoljno prostora da se slika društva o kojem Puzzo piše doživi prilično drugačije. Iako se radi o priči koja ima svoje korijene na jugu Italije, moguće je naći brojne poveznice i povući paralele s drugim društvima i tradicionalnim ponašanjem. Naravno, neizbježno i s dijelom hrvatskog društva, što se čitajući ovu knjigu lako prepoznaje.


 

Pročitajte više