Kriminalistička policija u Športskim objektima, istražuje se bivši šef splitske policije

Ilustracija: Hina, Index

KRIMINALISTIČKA policija ušla je u Javnu ustanovu Športski objekti u Splitu, a pod istragom, odnosno, izvidima, nalazi se ravnatelj Serđan Guštin. Zanimljiva je to situacija jer Guština istražuju bivše kolege sa Odjela gospodarskog kriminaliteta.

> Reagiranje na članak "Kriminalistička policija u Športskim objektima, istražuje se bivši šef splitske policije"

Guštin između čekića i nakovnja, od Ranka Ostojića do Željka Keruma

Guštin je nakon dolaska SDP-a na vlast 2000. godine čak neko vrijeme bio i šef splitske Policijske uprave, i to nakon što je za ravnatelja policije postavljen Ranko Ostojić. Guštin nije dugo izdržao na čelnom mjestu. Smijenio ga je Ostojić, s kojim je dotad navodno bio u prijateljskim odnosima. Guštin se potom zaposlio u Keruma, i to kao direktor za razvoj, što je također bilo zanimljivo jer je upravo Guštin 1993. godine kao inspektor Gospodarskog odjela potpisao kaznenu prijavu protiv Keruma za šverc šećera.

Guštin se našao pod istragom kolega zbog zapošljavanja i otpisa 50 tisuća kuna duga Bobisu, netom prije nego ga je od Joška Svaguše preuzeo Tommy. Među prijavljenim zapošljavanjima svakako je najzanimljivija rošada sa direktorom Splitske obale Perislavom Bonačićem, o kojem je Index već pisao, i to kako je u 2014. godini zaposlio 13 osoba.

Direktori splitskih gradskih firmi međusobno pozapošljavali djecu?! 

Prijavljeno je, naime, da je Guštin u Športskim objektima zaposlio sina Perislava Bonačića, dok mu je on, pak uzvratio protuuslugom te zaposlio njegovu kćer. To je inače priča koja već nekoliko mjeseci kola Splitom. Navodno su kćer i sin dvojice direktora splitskih gradskih tvrtki zaposleni istog dana.

Pokušali smo u više navrata tijekom dužeg vremenskog razdoblja doći i do Guština i do Bonačića kako bi nam prokomentirali navode prijave, odnosno, međusobna zapošljavanja svoje djece. Bonačić nam se nije javio, ali je jednom slučajno aktivirao mobitel pa smo čuli da ukućanima govori kako se nema namjeru javiti novinaru koji dosađuje. Bonačić je, podsjetimo, u Splitsku obalu uhljebio svog šurjaka, bivše kolegice iz Croatia Airlinesa, tajnika Foruma mladih SDP-a, brata Kerumove gradske vijećnice, suprugu gradskog vijećnika Igora Boraske...

Sva je prilika da nam se Guštin također sasvim slučajno javio prošlog vikenda. Obećao nam je u ponedjeljak odgovoriti na upit oko zapošljavanja Bonačićevog sina i svoje kćeri u Splitsku obalu, kao i ostatak iz upita kojeg smo mu poslali na mail, no odgovorio nije ništa. Pokušali smo ga nazvati da vidimo gdje je zapelo, no nije išlo.

Guštin zaposlio 11 novih djelatnika

Prema prijavi, od svog imenovanja za ravnatelja, Guštin je uz suglasnost gradonačelnika Ive Baldasara, zaposlio 11 ljudi, među njima i sina jednog poznatog sportskog novinara, nevjestu pravnika iz Banovine, istaknutog člana SDP-a koji je svojedobno radio u splitskom škveru, pa čak i čovjeka koji je u 55. godini, baš pred zapošljavanje u Športskim objektima, stekao visoku stručnu spremu. Referenca je, čini se, bio Atlas, tvrtka u kojoj je svojedobno radio i gradonačelnik Baldasar.

Policija će ispitati i slanje u mirovinu uz 100 tisuća kuna otpremnine djelatnice Športskih objekata, na čije je mjesto zaposlena mlađa kolegica, kojoj je, međutim, zatrebala pomoć iskusne, tek umirovljene djelatnice. Prijavljeno da je angažirana honorarno kako bi podučila novopridošlu.

Ustanova povećala broj službi sa četiri na šest

Guština smo pitali i da nam komentira novi ustroj ustanove, koja je povećala broj službi sa četiri na šest, sa svim posljedicama koje takvo restrukturiranje ima, kao i potpis na računu tvrtke Bobis od 50 tisuća kuna za radove koji navodno nisu nikada izvršeni. Sporna transakcija navodno je obavljena netom prije no što je Tommy preuzeo Bobis od Joška Svaguše.

Policija će razbistriti i prijavu sa prihvaćanjem prve i jedine ponude osiguravajuće kuće za nastalu štetu na balonu kojim se pokrivao vanjski bazen na Poljudu. Balon je oštetila bura, a šteta nije naplaćena po polici, već po prvoj ponudi osiguravatelja.

Baldasar dao podršku svom ravnatelju: Sve je po zakonu i propisima

Ravnatelj Guštin priznao nam je da je policija uistinu posjetila njegov ured, a nekakva saznanja o tome ima i gradonačelnik Ivo Baldasar, kojeg smo također pitali o svim spornim situacijama u Objektima.

Zanimljivo je svakako da nam je Baldasar uoči Guštinovog postavljanja, rekao da se odlučio za njega upravo zbog policijskog iskustva koje bi trebalo pridonijeti sređivanju situacije u Javnoj ustanovi.

Gradonačelnik Splita dao je punu podršku svom ravnatelju, koji je, smatra Baldasar, postupio u skladu sa zakonom i propisima. Teško da se od Baldasara moglo što drugačije očekivati, s obzirom da je on odobrio svako od tih 11 popunjenih radnih mjesta u Objektima, a i sam je privukao pažnju istražnih tijela zbog mnogobrojnih zapošljavanja i sumnje u pogodovanje, što je otprilike inkriminacija koja se i Guštinu stavlja na teret.

Baldasara, kako se nedavno otkrilo, neće biti na listi za Sabor, premda je gradonačelnik i šef partije drugog grada u Hrvatskoj, što je u stranačkim okvirima više nego respektabilno. Šefu Zoranu Milanoviću, među ostalim, nije se svidjela ni Baldasdarova medijska eksponiranost poradi brojnih zapošljavanja, o čemu je Index detaljno pisao. 

Svaguša: Ne znam ništa o računu

Za razliku od Bonačića, Guština i Baldasara, Indexu se spremno odazvao Joško Svaguša. Začudio se za koji ga račun pitamo.

"Ne znam ništa o tome. Mi smo dolje u Tenisu bili u najmu 10 godina, i svaki mjesec plaćali smo 32 tisuće kuna. Procijenili smo da nam je neisplativo pa smo odustali i nismo se javljali na novi natječaj. Ja sam tražio da nam spuste cijeni za 10 tisuća kuna, no na to nisu htjeli pristati. Sve smo ostavili uredno, nema tu ništa sporno", kazao nam je Svaguša.

 

Pročitajte više