Kritičar Kremlja: Otkrit ću tko je ubio novinare mog portala

Screenshot: YouTube

RUSKI tajkun Mikhail Hodorkovski obećao je u srijedu pronaći osobe odgovorne za ubojstvo trojice novinara njegova informativnog portala koji su u Srednjoafričkoj Republici radili reportažu o ruskim plaćenicima. 

Orhan Džemal, Aleksander Rastorgujev i Kiril Radčenko radili su za TsUR, portal koji finanicira Hodorkovski, kada im je u ponedjeljak postavljena zasjeda.

"Potrudit ću se identificirati odgovorne", napisao je na društvenim medijima Hodorkovski koji danas živi izvan svoje domovine Rusije.

Glasnogovornik UN-a u New Yorku rekao je da u provedbi istrage pomaže i UN-ova mirovna misija u Srednjoafričkoj Republici, gdje je nasilje izbilo 2013., kada je pobunom svrgnut tadašnji predsjednik Francois Bozize.

Glasnogovornica Kremlja Maria Zaharova napisala je na Facebooku da se po njezinu saznanju ekipa oglušila o upozorenja da ne "napušta zonu koja je pod kontrolom vlasti".

UN-ova misija tvrdi da je zona u kojoj je ekipa pala u zasjedu pod nadzorom vladinih snaga koje surađuju s UN-om. 

Tajna organizacija

TsUR je objavio da je ekipa stigla u subotu u Srednjoafričku Republiku kako bi snimila prilog o Grupi Wagner, ruskoj skupini privatnih vojnih plaćenika. 

Prema pisanju lokalnih i međunarodnih medija Wagner je operativan u toj afričkoj zemlji otkako je Rusija ove godine isporučila lako oružje sigurnosnim snagama i rasporedila 175 vojnih i civilnih instruktora da ih uvježba.

Wagner je tajna organizacija zadužena izvoditi borbene misije po naredbama Kremlja u istočnoj Ukrajini i Siriji, no Kremlj odbacuje takve tvrdnje.

Reuters nije uspio stupiti u kontakt s tom skupinom.

Reporteri bez granica (RSF) smatraju mogućim da su novinari žrtve financijski motiviranog napada u toj vrlo nestabilnoj zemlji.

Mihail Hodorkovski, bivši oligarh i vlasnik nekadašnje naftne tvrtke Yukos, proveo je deset godina u zatvoru u Rusiji osuđen za utaju poreza i financijske malverzacije, no međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International smatra da su suđenja bila politički motivirana. Nakon pomilovanja 2013., Hodorkovski se iselio iz Rusije.
 

Pročitajte više