Kritike Trumpove izjave da bi Crna Gora mogla izazvati treći svjetski rat: "Još jedan poklon Putinu"

Foto: EPA

DONALD Trump izjavio je u srijedu da je Crna Gora "malena država s jako agresivnim ljudima" koji bi mogli izazvati Treći svjetski rat.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je voditeljem Fox Newsa Tuckerom Carlsonom o NATO-u.

>>VIDEO Trump: Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu

Carlson je Trumpu postavio pitanje: "Članstvo u NATO-u obvezuje članice da brane bilo koju drugu članicu u slučaju napada. Pretpostavimo da netko napadne Crnu Goru. Zašto bi moj sin išao braniti Crnu Goru?"

Trump je odgovorio: "Razumijem što govorite, i ja sam postavio isto pitanje. Crna Gora je malena država s vrlo snažnim ljudima. Oni su jako agresivni ljudi, mogli bi postati agresivni, i onda, čestitam, u trećem svjetskom ratu smo. Međutim, to je način kako (NATO) funkcionira."

Premijer Crne Gore: "Odgovorio je na pitanje i rekao da su Crnogorci hrabri"

Pozvan da odgovori u srijedu navečer pred parlamentom u Podgorici, crnogorski premijer Duško Marković ocijenio je da do Trumpovih izjava ne dolazi "u kontekstu opravdanja NATO-ova postojanja, nego u kontekstu financiranja NATO-a". 

"Odgovorio je na pitanje i rekao da su Crnogorci hrabri i ne žele da se američki građani bore i smrtno stradaju za druge članice NATO-a", dodao je Marković. 

Trumpove riječi izazvale su negodovanje čak i u vlastitom republikanskom kampu nakon konferencije za tisak održane u ponedjeljak u Helsinkiju s Vladimirom Putinom, tijekom koje je optužen da se potpuno približio ruskom kolegi. 

"Napadajući Crnu Goru i dovodeći u pitanje naše obveze unutar NATO-a, predsjednik igra upravo Putinovu igru", požalio se na Twitteru republikanski senator John McCain. "Narod Crne Gore hrabro je odolio pritisku Putinove Rusije kako bi pristupio demokraciji i Senat je glasovao s 97 glasova nasuprot 2 u znak podrške njezinu ulasku u NATO", podsjetio je taj poštovani zastupnik, nakon što je već iskritizirao ponašanje Donalda Trumpa u Helsinkiju.

>>Dužnosnik NATO-a odgovorio Trumpu: "Napad na jednog je napad na sve" 

Odnosi Washingtona sa saveznicima NATO-a stavljeni su na tešku kušnju na iznimno napetom summitu u Bruxellesu. Američkog predsjednika redovito se sumnjiči da želi dovesti u pitanje članak 5 povelje NATO-a, koji tumači da se svaki napad na zemlju članicu smatra napadom na sve.

Na taj se članak pozvalo samo jednom: nakon napada 11. rujna 2001. u SAD-u.

"Još jedan poklon Putinu"

"Trump opet potiče na sumnju oko činjenice da će SAD, pod njegovim predsjedanjem, priteći u pomoć našim saveznicima. Još jedan poklon Putinu", prokomentirao je na Twitteru bivši diplomat Nicholas Burns koji je bio američki veleposlanik u NATO-u u vrijeme 11. rujna. 

"Volim reći da je Trump predvidljiv, ali nikada ne bih pomislio da može predstaviti Crnu Goru kao veliku prijetnju za mir u svijetu", ironično je kazao stručnjak Thomas Wright iz instituta Brookings.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert nije željela komentirati izravno riječi Donalda Trumpa, ali je podsjetila da je predsjednik "ponovio prošlog tjedna njihov angažman u korist kolektivne obrane unutar NATO-a". 

Deklaracija objavljena po završetku summita u Bruxellesu "jasno tvrdi da će se svaki napad na saveznika smatrati napadom na sve", naglasila je.

Pročitajte više