VIDEO Trump: Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu

VIDEO Trump: Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu
Foto: EPA

NA KRAJU europske turneje koja je uključila summit s Putinom Trump je dao intervju za Fox News.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je voditeljem Fox Newsa Tuckerom Carlsonom o NATO-u. Carlson ga je prvo upitao koja je trenutno svrha NATO saveza.

Trump je rekao kako smatra da je "vrlo nepošteno da SAD mora štititi države NATO-a koje ne plaćaju" te ponovio da bi države "trebale plaćati troškove svoje zaštite": "To nije novost. To je nešto što ljudi već dugo znaju."

Carlson je Trumpu postavio pitanje: "Članstvo u NATO-u obvezuje članice da brane bilo koju drugu članicu u slučaju napada. Pretpostavimo da netko napadne Crnu Goru. Zašto bi moj sin išao braniti Crnu Goru?"

Trump je odgovorio: "Razumijem što govorite, i ja sam postavio isto pitanje. Crna Gora je malena država s vrlo snažnim ljudima. Oni su jako agresivni ljudi, mogli bi postati agresivni, i onda, čestitam, u Trećem svjetskom ratu smo. Međutim, to je način kako (NATO) funkcionira."

Korisnici društvenih medija usporedili su Trumpov komentar s poznatim člankom iz 1939. godine naslovljenim "Zašto umrijeti za Danzig?", čiji je autor podržavao Hitlerovu invaziju Poljske.

Trump je u razgovoru također rekao da "SAD plaća do 90 posto troškova obrane Europe": "Ne samo da mi plaćamo većinu nego oni uopće ne plaćaju, a mi ih štitimo. Dodajte to svom pitanju o Crnoj Gori."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara