KRITIKE U ITALIJI ZBOG POVRATKA MIGRANATA U LIBIJU

Talijanska se vlada u ponedjeljak našla pod oštrom kritikom skupina za zaštitu ljudskih prava i oporbe jer je vratila u Libiju tražitelje azila kojima nije dala potrebno vrijeme za traženje statusa izbjeglica.

Italija se suočava s rekordnim brojem ilegalnih imigranata sa subsaharskog područja i s palestinskih teritorija kojima je Libija usputna postaja na putu prema boljem životu u Europi.

Vlada talijanskog premijera Silvija Berlusconija tvrdi da je ta odluka u skladu sa zakonom, no skupine za zaštitu prava čovjeka i oporba tvrde da je ova prisilna rapatrijacija ilegalna.

"Mnogi od tih muškaraca i žena koji dolaze u Italiju kreću na vrlo opasna putovanja da izbjegnu rat ili progon", kaže vođa organizacije Liječnici bez granica u Italiji Stefano Savi.

"Taj prisilan i samovoljan povratak predstavlja izrazito ozbiljno kršenje zakona i može ozbiljno ugroziti život nekih od tih stranaca", dodao je on u izjavi koju je potpisao i Amnesty International.

Cijela flota manjih brodova s ilegalnim imigrantima nasukala se na talijanske obale u posljednjih mjesec dana, dok je samo u posljednjih pet dana na južni otok Lampedusu stiglo 1.500 osoba.

Rim vjeruje da je najveći broj tih brodova krenuo iz Libije te je ostvarila dogovor sa službenim Tripolijem da vrati određen broj migranata, nadajući se da će to odrvatiti ostale od dolaska u Italiju.

(Hina) xbis ymaš

Pročitajte više