Krivolovci ubili rijetkog bijelog nosoroga zbog jednog centimetra roga

Screenshot: Rhino 911

KRIVOLOVCI u Južnoafričkoj Republici brutalno su ubili ženku nosoroga, 20 godina staru Belu, zbog roga koji je bio dug samo 1 centimetar. Rog joj je ranije smanjen radi zaštite, no krivolovcima to nije bilo važno i odrezali su joj i preostali centimetar roga.

Bela je bila majka četvero malih nosoroga, a njen najmlađi sin kojeg su nazvali Tank, bio je uz nju cijelo vrijeme.

Mama Bela htjela mu je spasiti život i gurala ga je od sebe kako ga krivolovci ne bi mogli uhvatiti. Iako ga je ozlijedila, spasila mu je život. Maleni Tank se drugo jutro pokušavao sprijateljiti s drugom mamom i njenim mladuncem kako ne bi bio sam.

Bijeli nosorog jedna je od četiriju preostalih vrsta nosoroga i spada u najveće kopnene životinje. Nosorozi su izumrli u prirodi i nalaze se u zaštićenim rezervatima, no nažalost, krivolovci ne biraju mjesto i način kako će se dokopati njihova roga.

Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, nazvan Sudan prema državi u kojoj se okotio, uginuo je od starosti.

Jedina nada za očuvanje ove vrste nosoroga leži u razvoju in vitro oplodnje pomoću jajašaca preostalih ženki i pohranjenog sjemena mužjaka.

U manje od 10 godina nestalo je 20.000 bijelih nosoroga, a osim krivolovaca, otežavajuća okolnost je i njihovo sporo razmnožavanje jer ženke spolno sazrijevaju sa 7 ili 8 godina te svake dvije do tri godine kote jedno mladunče.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više