VIDEO Po Europi se proširila jaja zaražena opasnim insekticidom

Screenshot: YouTube
 
FRANCUSKA i Velika Britanija su zahvaćene krizom fipronila, nakon isporuke jaja kontaminiranih tim insekticidom u Nizozemskoj, gdje će više milijuna kokoši biti usmrćeno.
 
Razmjer skandala je izbio na vidjelo prošlog tjedna u Nizozemskoj, gdje je blokirano 180 uzgajališta peradi, dok je razina fipronila, tvari koja se koristi protiv crvene kokošje uši, prelazila prag koji određuje europsko zakonodavstvo.
 
Svjetska zdravstvena organizacija u velikoj količini fipronil smatra umjereno toksičnim jer može uzrokovati mučninu i vrtoglavicu. U vrlo velikim količinama može uzrokovati oštećenja organa. Strogo je zabranjen kod životinja namijenjenih ljudskoj prehrani.
 
 
Kriza se kasnije proširila na Belgiju, Njemačku, Švicarsku i Švedsku, gdje su milijuni jaja iz Nizozemske, koja ima oko 50 milijuna nesilica, uništeni ili vraćeni.
 
"Broj jaja je vrlo ograničen (21.000) i opasnost za javno zdravlje je vrlo mala, ali hitno istražujemo raspodjelu tih jaja u Velikoj Britaniji", precizirala je u ponedjeljak britanska agencija za sigurnost hrane.
 
"Trinaest lotova kontaminiranih jaja iz Nizozemske je isporučeno u srpnju poduzećima za prehrambenu preradu na zapadu Francuske", reklo je francusko ministarstvo poljoprivrede. 

Pročitajte više