Krizmanić: Film o abortusu je "zlostavljanje djece"

NAKON što je i resorni ministar Dragan Primorac osudio prikazivanje filma o abortusu na satu vjeronauka u školi, oglasila se i ugledna psihologinja dr. Mirjana Krizmanić, koja je cijelu stvar nazvala "zlostavljanjem djece" te dodala kako bi "tužila školu da je na mjestu roditelja".

U programu nastave katoličkoga vjeronauka za srednje škole kojega je verificirala Hrvatska biskupska konferencija te Ministarstvo prosvjete i športa, među ostalim je i film "Nijemi krik" kao dio neobvezne literature.

Film je prošloga utorka učenicima trećega razreda zagrebačke XI. gimnazije prikazala njihova vjeroučiteljica što je, već tijekom prikazivanja, izazvalo uznemirene emotivne reakcije nekoliko učenika, a naknadno i njihovih roditelja.

"Ako se na satu vjeronauka može zorno prikazati jedan tako krvav čin kao što je abortus, znači li to da se na vjeronauku mogu prikazati i ubojstvo i silovanje i pedofilija, jer to su smrtni grijesi" - upitala se dr. Krizmanić, pa dodala: "Očito je da se radi o šokantnom zastrašivanju. Neka djeca bi od toga mogla imati posttraumatske posljedice. To je zlostavljanje mladih ljudi i da sam ja na mjestu njihovih roditeljam tužila bih školu i sve one koji su dopustili gledanje tog filma."

Nakon što je pogledao "Nijemi krik", prikazivanje filma učenicima kritizirao je i resorni ministar Primorac, inače liječnik po struci.

On je istakao kako "kao student medicine nije imao prilike vidjeti tako iscrpne pojedinosti vezane uz abortus". Zato, dodao je, "kao medicinar smatram da su pojedini kadrovi filma preiscrpni za one koji nisu medicinari".

Na novinarsko pitanje hoće li opozvati savjetnicu za školski vjeronauk u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Nevenku Lončarić koja smatra da u filmu nema ničega neprimjerenoga, ministar Primorac najavio je da će razgovarati sa savjetnicom Lončarić i reagirati, ali bez ishitrenih odluka.

Film "Nijemi krik", koji završava prikazom kanti prepunih ostataka fetusa i krvi, star je više od 20 godina. U dva desetljeća "uvelike se promijenio pristup djetetu i metodologija psihologije", istaknuo je ministar Primorac.

Osim toga, istaknuo je da film ukazuje na potrebu revizije nastavnoga materijala te da postoje brojni suvremeni metodološki pristupi podučavanja učenika kad je riječ o seksualnome odgoju, pobačaju i pitanju nataliteta.

Pročitajte više