Krizni namet: Država je bankrotirala, odriješite kesu!

ZABRANIMO Jadranki Kosor pranje suđa. Donirajmo joj perilicu. Ili makar ukradimo, što bi bilo prikladnije s obzirom na okolnosti. Samo da joj prestanu padati na pamet antirecesijske mjere.

Jer ako se ovako nastavi, ako premijerka nastavi koristiti mozak dok pere tanjure, to će nas odvesti u propast. Pet posto "kriznog nameta" na sve prihode? Za sve zaposlene, podjednako u privatnom, kao i u državnom sektoru s plaćom iznad tri tisuće kuna? Zar je to najbolje čega se premijerka s gumenim rukavicama uspjela sjetiti? Ruku na srce, bolje se nije moglo ni očekivati. Ipak je to HDZ.

Država troši, građani plaćaju

U njegovu svijetu sasvim je normalno da svi "solidarno" podnose teret vladajuće neodgovornosti, rastrošnosti i bahatosti. Kao da se gospodarstvo nije dovoljno slomilo pod teretom državnog Moloha koji ždere sve što mu se nađe pri ruci, sada je potrebno dodatno ga opteretiti s nametom koji će plaćati svi zaposleni. Kao da nije bilo dovoljno ubitačno da milijun zaposlenih hrani ostatak stanovništva i puni sumanuto napuhani državni proračun, kao da nije dovoljno da državne tvrtke izazivaju galopirajuću nelikvidnost koja ugrožava normalno poslovanje u državi, kao da gospodarstvo nije dovoljno pogođeno recesijom i zbog državnih zaduženja ne može se dočepati kredita, i kao da građani ugušeni kreditima jedva spajaju kraj s krajem... Na sve to trebalo je udariti novi namet na plaće.

Pozivalo se na rezanje troškova, a Vlada srezala plaće da plati troškove

A sve to kako bi se spasila država. I njezin suludi proračun. I njezine sulude subvencije, socijalna davanja i paraziti izrasli pod HDZ-ovim skutima. Kad se Vladu tjeralo na rezanje, nije se mislilo na rezanje primanja onih koji ionako jedva preživljavaju - sve manje zaposlenih - već na sve ono što više ne može preživljavati na ovako slabom gospodarstvu.

Ne samo da zaposleni grcaju u padu životnog standarda, već će izgubiti pet posto od plaće i svih primanja iznad 3000 kuna. Tako će svakog mjeseca odlaziti kući s manjom plaćom - ako je uopće dobiju - u ime solidarnosti za one koji se razbacuju proračunskim novcem. Umjesto da se režu troškovi, režu se plaće da bi se platili troškovi. Naravno da je to jedino čega se Kosor uspjela sjetiti. Pa ipak je to HDZ.

Samo da je državni Moloh sit, ovce ne moraju biti na broju

Prvo su se "žrtvovali" državni dužnosnici i povlašteni umirovljenici (njih 400), a sada je došao red na ljude koji hrane ovo društvo. Sada i oni moraju biti kažnjeni zato što HDZ namjerno - nikako slučajno - uništava Hrvatsku. I koja će biti krajnja posljedica ove mjere, ako već ne govorimo o konačnoj propasti i socijalnim nemirima? Poslodavci će, baš kao i krajem devedesetih, ljude prijavljivati na iznos manji od 3000 kuna, a ostatak plaće davati na crno. Jest da u tom slučaju nitko više neće biti kreditno sposoban, ali koga briga? Bitno je da državni Moloh bude sit. Nije nužno da ovce budu na broju.

Država je bankrotirala, odriješite kesu!

Ova vlast, sa Sanaderom isto ako i s Kosoricom, postojano vodi Hrvatsku u propast. Najprije su se mahnito zaduživali kako bi financirali svoju rastrošnost, a kad im više nitko ne želi davati kredite, okrenuli su se vlastitim građanima. Što je i primjereno, s obzirom da upravo njima mogu zahvaliti da su već šest godina na vlasti. I da stvar bude još gora, ovaj krizni namet nije namijenjen razvoju iz kojeg bi se kasnije lakše punio proračun. Ovo je običan harač svojstven srednjevjekovnim feudalcima. Država je bankrotirala - odriješite kesu!

Tko je ono bio "protiv novih poreza"? Da nije HDZ?

Kako sada smiješno izgledaju ona HDZ-ova predizborna obećanja "Protiv novih poreza". Smiješnija čak i od čuvene rečenice Georgea Busha starijeg: "Read my lips! No more taxes!". Ovoga puta ne samo da će Hrvati dobiti novi porez, već za njega neće dobiti baš ništa zauzvrat. Osim (privremenog) zadovoljstva vladajuće strukture koja ne želi rezati čak ni taj prokleti Pelješki most, koja na javnim natječajima dijeli dvostruko veće iznose prijateljskim tvrtkama, krade na struji i željeznicama i tko zna gdje, a da se ne govori o tisućama ljudi koji žive na proračunu kako bi glasali za HDZ. Valja samo zakrpati proračunsku rupetinu.

Kamo sreće da ne znaju što čine

Zar je to najbolje čega se Kosorica uspjela sjetiti perući suđe? Naravno. To su njezini kapaciteti. Kao i kapaciteti cijele vladajuće strukture. Kamo sreće da ne znaju što čine, moglo bi im se pomoći. Nažalost, oni su svjesni što rade i ne odustaju od toga već godinama. Sustavno, poput skakavaca, proždiru sve oko sebe, a onda račun ispostave svojim građanima. Zar ne bi bilo poštenije da ga isporuče svojim biračima?

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više