Krompikolinat može dovesti do mutacija i steriliteta

TVAR koja se koristi kao dodatak u prehrani,krompikolinat, mogla bi imati štetne učinke po ljudsko nasljeđe jer potiče opasne mutacije i dovodi do sterilnosti, objavili su američki znanstvenici u stručnom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences", nakon eksperimenta na vinskim mušicama.

Krompikolinat pomaže pri razgradnji masti, a Nijemci ga rabe i kao dopunu u prehrani sportaša.

Znanstvenici oko Johna Vincenta sa Sveučilišta Tuscaloosa uzgojili su četiri naraštaja vinskih mušica na podlozi koja je u sebi sadržavala taj spoj kroma. Kod tako uzgojenog potomstva javile su se teškoće u razvoju. U drugom su pokusu znanstvenici samo jedan naraštaj mužjaka izvrgnuli djelovanju te tvari, a potom su promatrali potomke. Utvrdili su da je među njima broj neplodnih mužjaka i ženki natprosječno visok, iako oni nisu bili u direktnom kontaktu sa krompikolinatom.

Ta je tvar dovela do genetske promjene što se odrazila na potomstvo, zaključili su znanstvenici koji vjeruju da su rezultati njihovih istraživanja signal za uzbunu jer je krompikolinat sastavni dio brojnih preparata te bi što hitnije trebalo ispitati dugoročne posljedice po zdravlje ljudi.

Pročitajte više