Krsnik brani Dužnovića: Odbijeni meci ne ubijaju ni u crtanim filmovima

NA DANAŠNJEM nastavku suđenja Kazimiru Dužnoviću, optuženom za ubojstvo policajca Ivana Grbavca tijekom pljačke banke u Sesvetama, nastavio je svjedočiti balističar Vojin Maštruko. Optužba tereti 29-godišnjeg Dužnovića da je iz pištolja ubio 24-godišnjeg Grbavca.

Maštruko je tijekom današnjega svjedočenja objasnio kako je Dužnovićev metak pogodio između zida i ormara. Prema balističarevim riječima, dio zrna je pao iza ormara, dio na pod, a treći dio se odbio i pogodio Grbavca u leđa, što je izazvalo smrtonosne ozljede.

Krešimir Krsnik, branitelj prvooptuženoga Kazimira Dužnovića, Maštrukov iskaz nazvao je izmišljenim. "Odbijeni meci ne ubijaju ni u crtanim filmovima", rekao je Krsnik. Problem u slučaju je i taj što nadzorne kamere nigdje nisu snimile trenutak u kojem Dužnović puca, te obrana tvrdi da je Dužnović pucao nakon što je policajac već pao. U korist obrani ide i mišljenje stručnjaka da se metak nikad ne odbija pod kutom većim od 15 stupnjeva, dok se u ovom slučaju navodni metak odbio pod kutom od gotovo 100 stupnjeva.

"Grbavca je ubio Dužnović, a ne kolega policajac"

Podsjetimo, Maštruko je jučer tijekom ispitivanja naglasio da je u očevidu učinjena pogreška jer je čahura rumunjske proizvodnje pripisana Igmanu Konjicu. Maštruko je objasnio kako se u rumunjske čahure stavlja čelični čavlić, koji nakon udara u tvrdu podlogu ne gubi na energiji i može uzrokovati smrtonosne ozljede, a one Igmanove ne mogu.

Prema analizi, najvjerojatnije je zrno koje je ispalio Dužnović promašilo Grbavca, pogodilo zid, odbilo se i raspalo, a čelična jezgra ga je pogodila i ubila. Na Grbavčevoj odori su pronađeni tragovi kemijskih elemenata koji se nalaze u rumunjskim mecima.

Sudski vještak balističar Vojin Maštruko je nakon obavljenog ispitivanja pištolja policajca Gorana Blaževića i metaka kojima su se koristili policajci, tzv. NON-TOX metaka, objavio da je isključena mogućnost da je ubijenog Grbavca pogodio netko od policajaca. Maštruko je dodao kako je rana na policajcu bila promjera 6 mm, a Dužnovićev metak je bio promjera 5,9 mm.

Pročitajte više