Krstičević: Svaki dan imate hibridno djelovanje, svaki dan

Foto: Hina

MINISTAR Damir Krstičević rekao je kako svaki dan imamo hibridno djelovanje.

Danas se, naime, održava stručna konferencija iz područja civilne zaštite s temom "Javne politike u prevenciji i smanjenju rizika nastanka kriza i katastrofa".

Krstičević je rekao kako se spektar prijetnji, ugroza i rizika s kojima se suočava Republika Hrvatska promijenio i proširio te da ova konferencija, inicijativa i rad na području sigurnosti mogu biti primjer i ostalim jedinicama lokalne i područne samouprave.

Pred konferenciju, potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević dao je izjavu za novinare.

Tko napada Hrvatsku?

"Vi ste vidjeli situacije. Sigurnosna paradigma se dramatično promijenila. Države su se prije pripremale za rat, za obranu od agresije, a danas imamo i hibridno djelovanje i obavještajno djelovanje. Vidimo jako puno prirodnih katastrofa. I u Hrvatskoj smo imali poplave i požare. Sve to traži sinergiju i bolje uvezivanje sustava. To je ono što Hrvatska čini da bi se mogla bolje nositi s ugrozama i rizicima", rekao je Krstičević.

"Hrvatska se mora brinuti o svojoj sigurnosti, i upravo naša je zadaća jačati sustav sigurnosti i sustavno to radimo", odgovorio je na novinarski upit tko napada Hrvatsku.

Na ponovljeno pitanje, odgovorio je kako "mi se, kao odgovorna država, moramo brinuti o sigurnosti. To nam je zadaća, i jačati sustav sigurnosti. Da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno, jasno reagirati na bilo koju ugrozu ili rizik. I vidite da to radimo. Vidjeli smo da smo cijelo ljeto bili pravovremeni, da smo dali sve od sebe, da reagiramo. I danas razvijamo sustave sigurnosti da možemo reagirati".

Svaki dan hibridno djelovanje

"Svaki dan imate hibridno djelovanje, svaki dan. I obavještajno djelovanje. Naša je zadaća jačati sustave sigurnosti i nositi se s tim ugrozama i rizicima, i mislim da aktivno to i činimo", konačno je rekao na upit očekuje li Hrvatska hibridni rat.

>> ANALITIČARI Vodi li se u Hrvatskoj "hibridni rat"?

Krstičevićeva izjava dolazi nakon Plenkovićeve tvrdnje kako "samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju", što god to značilo.
 

Pročitajte više