Kruzer s 2800 ljudi zapalio se u dubrovačkoj luci Gruž

NA KRUZERU "Zuiderdam", koji je već nekoliko dana privezan u dubrovačkoj luci Gruž, danas je oko 14.15 sati buknuo požar. Što je točno izazvalo požar još uvijek nije poznato, potvrdila je glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan.

"Inspektori Lučke kapetanije Dubrovnik su još uvijek na terenu pa će uzrok požara biti poznat po obavljenom očevidu", najavila je Halužan. Za sada je poznato da je opožareno skladište veličine 30 do 40 metara četvornih u kojem se nalazio potrošni materijala za brodske kupaonice.

Zapalili se toaletni papir i pvc ambalaža

"Koliko sam ja uočio u skladištu je bila određena količina toaletnog papira i šamponi te druge kemikalije u pvc ambalaži. Upravo zbog plastike se vatra rasplamsala, ali zahvaljujući sigurnosnim mjerama samoga plovila nije se proširila", objasnio je Niko Šurko, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovnik, koji je odmah po dojavi iz Lučke kapetanije zajedno sa drugim vatrogascima došao do opožarenog kruzera.

Samo skladište smješteno je u pramčanom dijelu broda, a po izbijanju požara zatvoreno je da se vatra ne bi proširila na druge dijelove broda. "Sve potrebne mjere poduzete su još prije našeg dolaska, a mi smo tek pripomogli gašenju. Grušku luku napustili smo nešto prije 15.30 sati, dok su lučki radnici i posada plovila ostali provjetravati cijeli prostor", naveo je Šurko.

Nitko nije stradao

Od 2000 putnika i 814 članova posade nitko nije stradao. Nastavak krstarenja može se očekivati nakon što se utvrdi urok izbijanja požara - tada će Lučka kapetanija sukladno zakonskim odredbama dopustiti isplovljavanje.

Ig.M.
Foto: Dubrovniknet

Pročitajte više