KRVAVA DRAMA U NJEMAČKOJ Policija pretražuje stan 18-godišnjeg Iranca: "Vikao je - jebeni stranci"

Foto: FAH

NAJMANJE devet osoba je poginulo, a 21 je ozlijeđena u pucnjavi u Muenchenu, priopćila je njemačka policija u petak navečer, dodajući da je deveto tijelo koje je pronađeno u blizini mjesta napada počinitelj. Tri osobe bore se za život.

>> KRAJ KRVAVE DRAME U MÜNCHENU 18-godišnji Iranac pobio 9 ljudi pa presudio i sebi

>> Policija otkrila: Pokolj u šoping centru izveo 18-godišnji Iranac

>> FOTO GALERIJA Opsadno stanje u Münchenu, na ulicama snage sigurnosti

>> Svjedokinja: "Napadač je uzviknuo Allahu Akbar"; svjedok: "Vikao je - jebeni stranci!"


Policija ističe da je napad u tom njemačkom gradu u trgovačkom centru Olympia rezultirao nizom evakuacija i panikom diljem grada.

Početni pregled devetog tijela, koje je pronađeno jedan kilometar od trgovačkog centra, pokazao je da je osoba umrla nasilnom smrću, izvijestila je policija.

Kako prenose mediji, policija uz pomoć robota ispituje sadržaj crvenog ruksaka pronađenog pored tog tijela. Pretražuje se i stan ubojice, a njegov otac je priveden na ispitivanje.

Vlasti u Muenchenu aktivirale su protuterorističku jedinicu  GSG 9 i zatražile pojačanje policijskih jedinica iz cijele zemlje.

Pucnjava je počela  u 17 sati i 52 minute u restoranu McDonald's u trgovačkom centru. Drugih terorističkih incidenata u Muenchenu nije bilo, kazala je policija, pobivši izvješća u nekim njemačkim medijima o incidentu na trgu Karlsplatz u blizini centra grada te oko 5 kilometara od trgovačkog centra Olympia.



Merkel sazvala sastanak

Vijeće za nacionalnu sigurnost zemlje, na čelu s kancelarkom Angelom Merkel, sastat će se u subotu u Berlinu, rekao je njezin šef osoblja Peter Altmaier.

Njemačka se od ponedjeljka nalazi u visokom stupnju pripravnosti nakon što je jedan islamist ozlijedio nožem pet osoba u prigradskom vlaku u južnom gradu Wuerzburg.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da motiv napada u Muenchenu još nije jasan.  "Motivi ovog čina  još nisu potpuno razjašnjeni, još uvijek imamo kontradiktorne tragove", kazao je.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, dok  pristalice Islamske države slave na društvenim mrežama. S druge strane, neki svjedoci kazali su da su napadači uzvikivali parole protiv stranaca.

Napadač počinio samoubojstvo, djelovao je sam

Napadač iz trgovačkog centra u Njemačkoj je 18-godišnji  Iranac iz Muenchena,  kazao je u subotu šef policije Hubertus Andrae na konferenciji za novinare, dodavši da motivi zločina  nisu poznati.

Tijelo napadača pronađeno je oko jedan kilometar udaljeno od trgovačkog centra. Crveni ruksak pronađen u blizini tijela ispitan je na eksploziv, izvijestila je policija.
 

Pročitajte više