"Krvniku koji je sijao strah ovim krajem policajci su stali na kraj"

NA IZVANREDNOJ novinskoj konferenciji koja je u 18 sati počela u Zlatar Bistrici rečeno je kako još uvijek nije utvrđeno je li Ivan Korade poginuo u paljbi ili se sam ubio.

Policajac koji je poginuo u razmjeni vatre tijekom akcije hvatanja generala je 32-godišnji Mario Kusanić iz Karlovca. Bio je pripadnik mobilne jedinice prometne policije "Kobre", koji je u 13.30 sati iz vikendice u Velikoj Veterničkoj pogođen rafalnom paljbom.

Magla otežala potragu

"Kusanić je imao pancirku, ali eto, dogodilo se", kazao je Marijan Benko. Dodao je kako je zadnjih dana bila velika magla pa nisu željeli riskirati te su zato tek danas pretražili vikendicu u kojoj se Korade skrivao.

"Krvniku koji je sijao strah ovim krajem policajci su stali na kraj", kazao je Benko.

Policajci pronašli bocu iz koje je Korade pio

Jučer je 500 metara od vikendice u kojoj je Korade danas pronađen nađena boca: utvrđeno je da je iz nje pio Korade. Boca je pronađena u štaglju.

12:10 Počela pretraga kuća
12:25 Stožeru javljeno gdje se Korade skriva
13:30 Počela rafalna paljba
15:00 Specijalci upadaju u kuću

"Najveći intenzitet traganja je bio u mjesto Velika Vetrenička, a danas smo planirali pretražiti 21 kuću i s tim smo počeli u 12:10 sati. U 12: 25 je stožeru javljeno da se Korade nalazi na području na kojem se dogodio napad. U 13.30 je iz vikendice, koja je u vlasništvu ljudi koji žive u Zagrebu, otvorena rafalna paljba, kojom je pogođen pokojni Kusanić. On je preminuo tijekom transporta u bolnicu u Zlataru", kazao je Benko.

Oko Koradina tijela pronađeno nekoliko bombi

"Bilo je bitno utvrditi nalaze li se uz Koradu i minsko eksplozivna sredstva, a oko njegovog tijela smo i pronašli nekoliko bombi", kazao je Benko.

Na pitanje koliko je specijalnih policajaca sudjelovalo u akciji, Benko je odgovorio: "Dovoljno". Od policajaca koji su pucali izuzeto je oružje. Policajci koji su upali u vikendicu nisu pucali pri samom ulasku u nju, nego su bacili suzavac.

Istražni sudac zagrebačkoh županijskog suda Krešimir Devčić u 18:30 sati rekao je da je očevid, koji je otpočeo u vikendici, još uvijek u tijeku.

Još uvijek nije poznato je li Korade ubijen ili si je sam presudio

Županijski državni odvjetnik iz Zlatara Vladimir Terešak je pohvalio "izuzetno profesionalno djelovanje policijskih službenika prilikom navedene akcije", kaže Benko.

Na novinarsko pitanje je li Korade ranjen u razmjeni vatre s policijom, istražni sudac Devčić je odgovorio kako to još nije utvrđeno.

"Tijelo se treba izvući i okrenuti, da bi se vidjelo postoje li kakve prostrijelne rane", kazao je.

> Okončana sedmodnevna drama: Nakon što je ubio policajca, Korade pronađen mrtav!

> Koradini suborci: Očekivali smo ovakav ishod događaja, PTSP nije opravdanje

> Koradin odvjetnik: Imao sam zle slutnje koje su se nažalost ostvarile

> U javnost tijekom potrage puštena informacija da policija ne smije pucati na Koradu

Podsjećamo, drama koja je započela prije sedam dana stravičnim ubojstvima u Zagorju, okončana je danas na tragičan način u selu Perša Ves. Na imanju Ivana Korade nešto prije 13 sati došlo je do pucnjave, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Po okončanoj akciji Marijan Benko i Ivan Nađ izjavili su kako je Korade počinio samoubojstvo.

Neslužbene informacije kažu kako je cijela akcija izgledala tako da je Korade, nakon što ga je policija uspjela locirati, zapucao. U pucnjavi je jedan policajac smrtno stradao, a nekoliko ih je navodno ranjeno. Policajac koji je preminuo, nije preživio ni vožnju do Doma zdravlja u Zlatar Bistrici. Preminuo je u vozilu Hitne pomoći.

Još uvijek se ne zna koliko je točno ranjenih ni koliko su teško ranjeni. U Domu zdravlja u Zlataru ništa nismo uspjeli saznati o stanju ranjenih specijalaca koji su onamo navodno nakon pucnjave prevezeni s prostrijelnim ranama. Žena koja se javila na telefon spustila je slušalicu, kada smo upitali koliko ih je dovezeno i u kakvom su stanju.

Ispred Doma zdravlja policija je raščistila parkiralište i oslobodila prilaze kako bi ranjenim policajcima prije bila pružena liječnička pomoć.

Iako još uvijek nema službenih potvrda kako je izgubio život, neslužbeno se doznaje kako se Korade raznio bombom. Policajci su navodno prije toga u kuću bacili suzavac.

"U rano prijepodne iz jednog objekta otvorena je rafalna paljba na policijske službenike i tada je jedan policijski službenik smrtno ranjen. Kuća je bila u policijskom okruženju. Nakon upada u kuću, policijski službenici zatekli su jednu mrtvu osobu", kazao je Krunoslav Borovec.

I Ivan Nađ potvrdio je da je Ivan Korade pronađen mrtav u vikendici iz koje je pucao, kazavši kako je počinio samoubojstvo. Kod njega je, kako se doznaje, pronađen čitav arsenal oružja.

Iako se zasad barata samo neslužbenim informacijama, Korade je pronađen u vikendici koja je navodno u vlasništvu Franje T. iz Zagreba.

Korade je prije dva dana kazneno prijavljen za tri teška ubojstva, jedno ubojstvo, jedan pokušaj teškog ubojstva, prijetnje i otmicu. Odmah nakon što su stravična ubojstva u Velikoj Veterničkoj i Vitešincu otkrivena, policija je s Koradom htjela obaviti obavijesni razgovor, a osumnjičen je tek pet dana nakon raspisivanja tjeralice za njime.

U svom krvavom pohodu ubio je 15-godišnjeg Gorana Hudića, njegovu 62-godišnju baku Ciliku, 63-godišnjeg Franju Kosa i 36-godišnjeg Davora Petriša. Lakše je ranio 59-godišnjeg Vladu Knoka, a bio je osumnjičen i za otmicu.

Zvonko Alač
Foto: Sven Gorjanc-Fabić

Pročitajte više