Kuba: Učitelji bi u 2004. trebali imati 15 posto veću plaću

PREDSJEDNIK Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Dalimir Kuba rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu kako je cilj tog sindikata da učitelji u 2004. imaju 15 posto veću plaću od učitelja početnika, a učitelj pred mirovinom 50 posto veći osobni dohodak od početnika.

SHU je prihvatio strategiju plaća po kojoj bi za nekoliko godina učitelji u Hrvatskoj trebali imati plaće kao njihove kolege u zemljama EU-a. To znači da bi učitelj početnik imao prosječnu plaću na razini prosjeka države, učitelj s 15 godina staža plaću 30 posto veću od prosjeka, a onaj pred mirovinu dvostruko veću. Sada učitelj početnik u Hrvatskoj ima plaću ispod državnog prosjeka, rekao je Kuba.

Iako će, kazao je, u ovom predizbornom razdoblju biti teško pregovarati s Vladom o povećanju plaća, Sindikat će uoči izbora razgovarati s parlamentarnim strankama kako bi se informirao koliko one planiraju ulagati u obrazovanje.

Govoreći o školama s otežanim uvjetima rada, Kuba je upozorio kako još uvijek nije utvrđen njihov točan broj jer bi zaposlenici u tim školama trebali primati 20 posto veću plaću. Riječ je o zaposlenicima u prometno izoliranim školama na otocima ili u zabačenim zagorskim školama u kojima je teško dobiti stručni kadar.

Neke županije su, ustvrdio je Kuba, prikazale lažne podatke o takvim školama zbog čega će SHU tražiti odgovornost. No, na području Splitsko-dalmatinske županije nitko nije prikazao lažne podatke za razliku od, primjerice, Ličko-senjske županije gdje će biti pokrenuti postupci, izjavio je Kuba. U Splitsko-dalmatinskoj županiji ima 15 škola koje rade u otežanim uvjetima i čiji zaposlenici imaju pravo na 20 posto veću plaću.

Pročitajte više