Kubanci danas izlaze na izbore

Foto: EPA

KUBANCI su počeli glasati za novi saziv Narodne skupštine u idućih pet godina na izborima na kojima nema iznenađenja jer je 470 kandidata za 470 zastupničkih mjesta, ali presudna će biti izlaznost koja je u padu zadnjih godina. Osam milijuna birača pozvano je da bira 470 kandidata - 263 žene i 207 muškaraca - uglavnom članova Kubanske komunističke partije (PCC, jedina stranka u zemlji) za 470 mjesta u Narodnoj skupštini.

Birališta se zatvaraju u 18 sati (24 sata po srednjoeuropskom vremenu). Izlazak na birališta u Kubi nije obavezan. Birači mogu zaokružiti na listiću ime jednog ili više kandidata u izbornoj jedinici ili zaokružiti "biraj sve kandidate", što znači svih 470 kandidata.

Teška situacija

Polovinu kandidata imenovali su sadašnji zastupnici, a ostale općinska vijeća. Među kandidatima su predsjednik Miguel Diaz-Canel (62) i bivši čelnik Raul Castro (91).

Izbori se održavaju u vrijeme kada Kuba prolazi kroz najtežu gospodarsku krizu u zadnjih više od 30 godina, s galopirajućom inflacijom i neviđenim valom migracija, na što su utjecali pandemija, pooštravanje američkog embarga i strukturne slabosti domaćeg gospodarstva.

Pročitajte više