Kuće na Pelješcu su gorjele zbog dalekovoda. HEP ih provjerava jednom godišnje

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

KATASTROFALAN koji je izbio na Pelješcu prije dva dana, a u kojem su izgorjele četiri kuće, uzrokovale su žice dalekovoda, kako je potvrdila PU dubrovačko-neretvanska, a upravo je Indexu na dan požara svjedokinja iz Orebića rekla da je vidjela kako je požar izbio zbog žica. Kasnije je isto ponovila i stanovnica Mokala.

Pitali smo HEP koliko često provjeravaju dalekovode, posebno u priobalnom području kad puše bura (a dan uoči požara na Pelješcu počela je puhati najjača rujanska bura u 10 godina), a oni su nam odgovorili da to rade jednom u dvije godine, odnosno u priobalnom području jednom godišnje. Ove godine pregled su obavili u svibnju.

"Pravilima o održavanju postrojenja i opreme elektroenergetskih građevina distribucijske mreže utvrđena je dinamika redovnih pregleda nadzemnih elektroenergetskih vodova i za vodove naponske razine 10 kV na drvenim stupovima ona iznosi jednom u 2 godine. U priobalnom području se također svake godine provodi Program mjera zaštite od požara na energetskim objektima HEP-a, koji uključuje preglede trasa nadzemnih vodova i sječu raslinja te nadzor nadležnih inspekcijskih tijela. Ove godine sve navedeno provedeno je u mjesecu svibnju, uoči početka turističke sezone", stoji u odgovoru HEP-a za Index.

U požaru izgorjele četiri kuće

Također su dodali kako za sad mogu konstatirati da je na predmetnoj dionici dalekovoda Zamošće - Mokalo, dionica Trstenica - Mokalo, tijekom 2018. godine obavljen pregled i preventivna protupožarna sječa i čišćenje raslinja, u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara (NN 92/10), Pravilnikom o zaštiti šuma od požara (NN 33/14)  i Pravilima o održavanju postrojenja i opreme elektroenergetskih građevina distribucijske mreže.

Pregledom su, navode, utvrdili ispravno pogonsko stanje dalekovoda.

"Provedenim izvidom na terenu utvrđeno je da žice dalekovoda nisu pale na tlo prije izbijanja požara", navode u HEP-u.

Podsjetimo, u strašnom požaru koji je zahvatio Pelješac prije dva dana izgorjele su četiri kuće u mjestu Stankovići, a obitelji kojima su kuće izgorjele smjestile su se kod susjeda.

 




Pročitajte više