Kukuriku održao skup na Peristilu, Čačić prozvao Vladu Jadranke Kosor - jadnicima!

ČELNICI Kukuriku koalicije danas su održali skup na splitskom Peristilu. Provokacija nije bilo, Čačića i Milanovića Splićani su pozdravili velikim aplauzom. Tražilo se mjesto više.

Novca ima

Ekonomski strateg koalicije Branko Grčić izložio je u par rečenica najvažnije. "Oslobodit ćemo poduzetnike poreza ako reinvestiraju dobit. Smanjit ćemo doprinose, uskladiti mirovine. Novca ima, ali ga treba dobro usmjeriti. Nismo za bolne rezove. Za to nema potrebe. Kada bi napravili bolne rezove, bilo bi još gore, jer bez potrošnje, nema ni oporavka. Poduzetnike ćemo osloboditi plaćanja doprinosa za novozaposlene, ali oni moraju biti zaposleni na neodređeno, a ne dok traju poticaji", obrazlagao je Grčić.

Istaknuo je potrebu regionalizacije, jer Split za Zagrebom zaostaje dva i pol puta. Hrvatska je mala pa ne možemo dopustiti velike regionalne razlike, istaknuo je Grčić. Dalmaciju inače vidi kao jednu od pet hrvatskih regija.

Ministarstva ne treba seliti

Odgovarajući na pitanja građana, šef SDP-a Zoran Milanović kazao je kako seljenje ministarstva iz Zagreba neće zapravo ništa promijeniti na stvari pa je upozorio građane da ne nasjedaju na obećanja pojedinih političara. "To je dekoncentracija, a ne regionalizacija", upozorio je Milanović.

Nitko ga nije spomenuo, ali zna se da šef HGS-a Željko Kerum upravo na seljenju Ministarstva mora u Split bazira svoj predizborni koncept.

U Hrvatskoj živimo kulturu nerada, rade dvoje od petoro radno sposobnih

Radimir Čačić, šef HNS-a, toplo je dočekan u Splitu. "Jedini naš problem je nekompetentna Vlada. Sve drugo imamo. Građani Hrvatske imaju pravo na rad, ali nemaju pravo na nerad. U Hrvatskoj živimo kulturu nerada. Od pet radno sposobnih, radi tek dvoje. To je neizdrživo. Ne postoji država koja živi od nerada", istaknuo je Čačić, koji izlaz iz krize vidi u agresivnom investiranju.

"Plakanjem se ne rješavaju problemi. Investicije moraju ići u industriju, i to za izvoz proizvoda sa dodanom vrijednošću. Zato nećemo dozvoliti da brodogradnja propadne. Našem gospodarstvu treba dati daha. Energetika, turizam. Pa budimo iskreni i priznajmo, sve što se u turizmu napravilo, napravila je Jugoslavija 70-ih i 80-ih godina. To su naši hotelski kapaciteti. A mi najavljujemo gradnju 10 mega marina, i to ne državnim novcem", optimističan je Čačić kao i uvijek.

Jadnici iz HDZ-a

"Naš je problem nesposobna vlast koja je uvijek spremna pripisati zasluge, a nikad preuzeti odgovornost. Kada se odluke donesu, one se realiziraju. I to je razlika između nas i onih jadnika", istaknuo je Čačić.

"Vlada je ultra sposobna, nitko tako nije pokrao vlastiti narod"

Čelnici Kukuriku koalicije spremno su odgovarali na pitanja Splićana, koji se baš i nisu trgali za mikrofonom. Led je razbio Ivan Jujnović, profesor iz Podstrane, veliki borac protiv korupcije u školstvu.

"Ne bi se složio sa vašom ocjenom da je Vlada nesposobna...", započeo je Jujnović, dok su se okupljeni pitali radi li se možda o kakvom HDZ-ovom provokatoru. Tko zna Jujnovića, zna da je to van pameti. Ubrzo je zaključio svoju misao, popraćen burnim aplauzom i odobravanjem.

"Pa nema te Vlade na svijetu koja je tako pokrala vlastiti narod", poentirao je Jujnović, koji je završio na sudu jer ga je tužila sestra šefa splitskog HDZ-a, i to samo zato što je rekao da je zaposlila svoju kćer u školi, kao što i jest.

"Naš zadatak je da probudimo zemlju. Nismo tu da bi se svetili", poručio je Milanović.

Skup je inače moderirao Željko Kardum, bivši glasnogovornik Zagrebačke burze.

Pročitajte više