Pokušaj kupovanja Glavaševe slobode: Srećko Jurišić priznao krivnju

ODVJETNIK Srećka Jurišića, Željko Gulišija, potvrdio je za Index da se njegov branjenik nagodio s Uskokom u slučaju pokušaja podmićivanja vrhovnih sudaca kako bi poništili osuđujuću presudu Branimiru Glavašu za ratni zločin.

"Jurišić je priznao ono što mu se stavlja na teret te se nagodio na dvije godine uvjetne kazne uz rok kušnje od pet godina", kazao je za Index Željko Gulišija.

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas se trebalo odlučivati hoće li se prihvatiti optužnica protiv saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića i ostalih zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda. Na temelju mita su trebali odbaciti osuđujuću presudu Branimiru Glavašu za ratni zločin. Zbog Jurišićeve nagodbe rasprava o optužnici je odgođena i o njoj će se odlučivati 13. listopada.

"Priznanje ne utječe na kazneni proces"

Odvjetnica Drage Tadića, Jadranka Sloković, kazala je za Index da smatra kako ovo priznanje ne utječe na kazneni proces i tvrdi kako djela koja se stavljaju na teret ostalim optuženicima nemaju uporište u zakonu. Smatra i kako je Jurišićevo priznanje upitne vrijednosti, jer optužnica još nije niti potvrđena na sudu. "Priznanje samih djela nema nikakve vrijednosti i ne utječe na optužbe protiv drugih u optuženoj grupi", zaključila je Sloković za Index.

Optužno vijeće suda trebalo je danas odlučivati o osnovanosti optužnice protiv Drmića, osječkog građevinskog poduzetnika Drage Tadića, njegove supruge Božice Tadić Čavar, splitskog poduzetnika Srećka Jurišića i bivše zamjenice glavnog urednika Glasa Slavonije Sanje Markotić. Njih Uskok tereti u optužnici da su se udružili zbog počinjenja kaznenog djela, poticanja na protuzakonito posredovanje i lažno prijavljivanje kaznenog djela. Drmiću je Sabor skinuo imunitet zbog istrage u ovom slučaju.

Za mito trebali prikupiti 700 tisuća eura


U svom priopćenju iz srpnja Uskok je objasnio kako je tekao pokušaj podmićivanja. U optužnici se prvookrivljeni Tadić tereti da je tijekom lipnja i srpnja 2010. godine u Zagrebu i Osijeku organizirao i povezao ostale optuženike kako bi pronašao osobe koje bi za novac mogle utjecati na suce Vrhovnog suda.

Marketić i Drmić trebali su prikupiti 700.000 eura, a Tadićeva supruga trebala je koordinirati njihovo zajedničko postupanje, dok su Tadić i Jurišić kontaktirali s više osoba interesirajući se o stanju sudskog postupka protiv Glavaša.

Uskok je u optužnici naveo da je Tadić u srpnju 2010. godine u Zagrebu od jednog poduzetnika u tu svrhu zatražio i dobio 50.000 eura. Novac je preuzeo Jurišić i proslijedio ga za sada nepoznatoj osobi. Jurišić je tijekom srpnja također u više navrata pokušao doći u kontakt s osobom za koju je vjerovao da mu može pomoći u podmićivanju Glavaševih sudaca.

Drmić i Markotić prijavili prevaru

U priopćenju Uskoka je stajao i podatak da je 21. srpnja u jednom zagrebačkom kafiću organiziran i sastanak na kojem je Jurišić zatražio od Markotić i Drmića da do 23. srpnja prikupe dodatnih 70.000 eura. Oni su na to pristali i prikupili po 35.000 eura svaki. Taj je novac, u skladu s ranijim dogovorom, preuzeo Jurišić i trebao ga je predati osobi koja im je trebala pomoći da utječu na sudsku presudu.

No, do primopredaje novca nije došlo zato što su Markotić i Drmić odlučili prekinuti svoje daljnje postupanje, o čemu su obavijestili i ostale okrivljenike. Kako bi izbjegli kaznenu odgovornost, Drmić i Markotić su PU osječko-baranjskoj 24. srpnja 2010. godine podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, kojeg su teretili za kazneno djelo prevare. Tvrdili su da su prevareni za 70.000 eura koje su predali Jurišiću.

U optužnici je predloženo da se Jurišiću oduzme 70.000 eura koje je, za počinjenje kaznenog djela, 23. srpnja 2010., u Zagrebu, preuzeo od Markotić i Tadića.

Pročitajte više