Kurti poručio NATO-u: Uklonite barikade ili ćemo ih mi sami ukloniti

Foto: Stringer/PIXSELL

KOSOVSKI premijer Albin Kurti uputio je pismo KFOR-u i EULEXU-u, u kome je zatražio od njih da mu jasno odgovore planiraju li i kada poduzeti nešto u vezi s postavljenim barikadama. Upozorio ih je ako tako nešto ne planiraju, da Priština ima detaljan plan kako ukloniti 11 barikada na sjeveru Kosova.

Kurti je prethodnih dana govorio da je "KFOR tražio neko vrijeme, a da sada ima 11 barikada". "Dali smo vremena KFOR-u upravo zato što se sloboda kretanja s pozicije KFOR-a smatra osnovnom vrijednošću", rekao je kosovski premijer, piše Kosovo online.

Kosovska policija iznajmila tešku mehanizaciju

Neposredno prije današnjeg sastanka Kurtija s predstavnicima KFOR-a i EULEX-a objavljeno je da je kosovska policija potpisala ugovor vrijedan 124.000 eura za iznajmljivanje "teške mehanizacije" od privatne kompanije koja se bavi lomljenjem kamena. 

Međutim, još uvijek nije precizirano u koju svrhu bi policija koristila tu mehanizaciju. I ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla je jučer poručio da barikade na sjeveru Kosova moraju biti uklonjene. Zapovjednik KFOR-a, talijanski general Angelo Michele Ristuccia, više puta je istaknuo da barikade ne smiju biti uklonjene silom, nego dijalogom i političkim dogovorom.

Pročitajte više