Kutle za Index o vlasništvu nad EPH-om i Radio Antenom: Nema smisla demantirati što pišu hrvatske novine



OTKAD je afera Podravka izašla u javnost, ime kontroverznog tajkuna Miroslava Kutle neprestano se povlači po medijima kao ime jednog od ključnih igrača i faktičkog tajnog vlasnika Podravkinih dionica. Istodobno se spominje i da je tajni suvlasnik EPH i da namjerava preuzeti kontrolni paket Radio Antene. Kutle sam ne želi komentirati medijske napise, pa nema potvrde ni demantija.

Zadnji val optužbi počeo je gotovo čim je afera Podravka izbila. Kutlu se povezivalo s predsjednikom Fima Grupe Milanom Horvatom te tvrtkom Fima Avi, u kojoj Kutle, po navodima mnogih medija, ima stopostotno vlasništvo. Večernji list zadnji je napisao, prepričavši ugovor koji su navodno sklopili Kutle i Dubravko Žganec, suvlasnik Fima Grupe, da je Kutle preko Žganeca, Horvata i tvrtki Eptimas AG iz Švicarske i Febas Establishment iz Lihtenštajna vlasnik preko 50 posto Fima Grupe, te da je stoga jedan od glavnih vlasnika dionica Podravke.

Kutle neke stvari demantira, neke ne

Kutle je sam na nekoliko mjesta progovorio protiv tih činjenica, ali je posebno zanimljivo što su u prošlotjednom Nacionalu "osobe bliske Kutli" navele da tajkun nije vlasnik nijedne od tvrtki s kojima ga povezuju te da mu se Večernji list želi osvetiti zato što mu vodstvo tih novina i austrijske Styrije zamjera angažman na povratku vlasništva nad EPH-om i Radio Antenom, bivšim Obiteljskim radijem, u vlasništvu Jurja Hrvačića. Nagađa se kako su te "osobe bliske Kutli" zapravo sam Kutle.

Od samog Kutle pokušali smo saznati namjerava li demantirati natpise o svojoj povezanosti s vlasničkom strukturom EPH i Hrvačićeva radija, ali to pitanje nije naišlo na plodno tlo. "Ni inače ne dajem medijima izjave o svojim poslovima, a ne bih komentirao pisanja drugih medija", rekao je Kutle za Index.

Kutle nije želio potvrditi niti demantirati navode Nacionala, niti govoriti o svojoj navodnoj ulozi u EPH-u i Radio Anteni. "Zapravo nema puno smisla demantirati stvari napisane u hrvatskim novinama. Pišu se svakakve stvari, onda se to demantira, pa se ide u sudske procese koji traju godinama, i tako u krug", rekao je za Index.

Priča koja se već dugo povlači

Kontroverzni tajkun vjerojatno nikad neće demantirati Nacionalovo pisanje o svojoj povezanosti s EPH-om i Hrvačićevim radijem, jer su članci o toj temi već nekoliko puta osvanuli u tom mediju. Nacional je još prije godinu dana pisao o tome kako Kutle s Hrvačićem i suvlasnikom EPH Ninoslavom Pavićem vodi pregovore oko preuzimanja udjela u EPH-u, Radio Anteni i Narodnom radiju. Tijekom prošle godine opet su navodili Nacionalu "izvori bliski Kutli", tajkun je preko odvjetnika vodio pregovore s Pavićem i Hrvačićem, a tada je na stolu bila opcija pokretanja sudskih postupaka. Do sudskog rješenja slučaja nikad nije došlo.

U sporu s Hrvačićem Kutle bi morao pokazati dokumentaciju koja bi dokazala da je on pravi vlasnik tih radijskih postaja. S Pavićem je Kutle navodno održao sastanke na kojima se raspravljalo o utvrđivanju tajnog Kutlina udjela u EPH-u, čiji je Pavić suvlasnik, zajedno s austrijskim WAZ-om. 

Tajkun niti jednu od tih informacija nije demantirao, pa ne treba očekivati ni da će to učiniti sada, ali bi bilo zanimljivo da porezne službe pročešljaju cijelu seriju navoda o tajnim ugovorima, poslovanju ispod stola i velu tajne koji obavija financijske poslove Miroslava Kutle.

Pročitajte više