KVADRILATERALA: SLOVENSKI MEDIJI ISTIČU POTPORU HRVATSKOJ I RJEŠAVANJE BILATERALNIH PITANJA

Slovenski mediji u prvim reakcijama ističu da je susret predsjednika vlada država Kvadrilaterale, kojim je u petak na Brdu kod Kranja završeno razdoblje slovenskog predsjedavanja tom inicijativom, obilježila suglasnost u potpori ubrzanom ulasku Hrvatske u Europsku uniju, pri čemu ističu interes Slovenije i Italije da se i bilateralna pitanja riješe na zadovoljavajući način.

Kako u svom glavnom komentaru od subote ističe ljubljansko "Delo", predsjednici vlada Anton Rop, Silvio Berlusconi i Ivo Sanader dogovorili su se o zajedničkim razgovorima o zaštiti Jadrana koji bi se trebali voditi na razini zamjenika ministara vanjskih poslova i na stručnoj razini.

"Složili smo se da Hrvatskoj predložimo trilateralne razgovore na kojima ćemo pokušati naći zajedničko rješenje za pitanje hrvatske ekološko-ribolovne zone", rekao je Rop nakon odvojenog razgovora s talijanskim premijerom Berlusconijem.

Kako navodi "Delo", između Ropa i Berlusconija postignut će dogovor da se rješenje s Hrvatskom pokuša naći do lipnja ove godine.

"Ako nam to ne uspije, predložit ćemo da se u rješavanje tog pitanja uključi Europska komisija, a ako niti to ne bi uspjelo, onda bismo zajedno predložili Hrvatskoj da odgodi implementaciju ekološko-ribolovne zone u Jadranu", rekao je Rop nakon razgovora s Berlusconijem, navodi "Delo".

Slovenija je na sastanku sa hrvatskom stranom na Brdu kod Kranja iznijela i interes da se riješe i ostala bilateralna pitanja. Iako je Rop svjestan da "parafirani" sporazum Drnovšek-Račan nije prihvaćen u hrvatskom Saboru i da taj sporazum nije na snazi, on za Ljubljanu i dalje ostaje "činjenica", navodi vodeći slovenski list. Pri tome "Delo" ističe Ropove riječi kako rješenje u pregovorima s Hrvatskom treba tražiti "za cijelu granicu", te da "nije ništa tragično ako se rješenja traže i preko arbitraže". Ako Hrvatska ratificira bečki sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, to bi onda, navodi list, olakšalo i dogovaranje o ostalim pitanjima, pa i o pitanju Ljubljanske banke.

(Hina) fl br

Pročitajte više